“#Stop #depresia!”
Situație alarmantă! Anual, depresia face zeci de victime! În lume, afecțiunea este considerată boala secolului, iar în Romania, statiticile arată că numărul celor care suferă de depresie este în continuă creștere. La Constanța, administrația locală vrea să pună stop depresiei și va oferi bani pentru ședințele la psiholog pentru cei care vor să depășească această problemă.
Statisticile întocmite atât de instituțiile naționale dar și de organizațiile internaționale par să fi trezit la realitate autoritățile din România. Depresia este considerată boala secolului, iar Organizația Mondială a Sănătății spune că numai în Europa sunt 40 de milioane de oameni care suferă de depresie. Asta înseamnă de două ori populația României.
În județul Constanţa, conform datelor Casei de Asigurări de Sănătate, în perioada 2016-2020, numărul adulților afectaţi de depresie a crescut în 2020 cu 14% În anul 2020, în judeţul Constanța s-au înregistrat peste 20 de mii de persoane diagnosticate şi tratate pentru depresie.
“Am inițiat acest proiect datorită faptului că ne-am oferit să prevenim apariția bolilor grave, pentru cei care suferă de depresie. Datele arată o creștere extrem de galopantă, mai ales în rândul tinerilor și femeilor. Proiectul are două obiective: să se poată acceesa fonduri pentru ședințele de psihoterapie și am vrut să aducem în spațiu public discuția că e normal sa mergi la psiholog.”, declară Costin Răsăuțeanu, inițiator proiect
Ajutorul va consta într-un voucher în valoare de 3000 de lei. Banii ar acoperi aproximativ 15 ședințe de psihoterapie și ar veni în sprijinul persoanelor care nu-și permit să plătească din veniturile propii.
Specialiștii spun că statisticile nu arată cu adevărat gravitatea situației. Și asta pentru că puține persoane afectate de această boală ajung la medic și apoi să facă terapie. Și asta de teama de a nu fi arătați cu degetul, să nu fie marginalzați de societate, din cauza orgoliului, a ignoranței sau lipsa banilor.
“Depresia este o tulburare afectivă și ne dam seama de apariția ei dacă persoana are o perioadă mai lungă de două săptămâni cu simptome specifice: tristețe, lipsa poftei de viată, gânduri suicidale, se izolează de familie și prieteni. Dacă vorbim de o depresie ușoară, este posbil ca 10 ședințe să reducă aceste stări, dar nu se poate face o predictibilitate amănunțită.”, declară Elena Stambuli, psiholog
Femeile și mai nou adolescenții par să fie cei mai predispuși la depresie. O dezamăgire în dragoste la vârsta adolescenței, o notă proastă luată la școală sau o ceartă cu părinții, îi pot arunca pe aceștia într-un dezechilibru psihic și emoțional.
“Cred că perioada pandemică a fost un factor în plus, apoi factorii genetici, de mediu, presiunea socială, presiunea părintilor, toate acestea contribuie.”, declară Elena Stambuli, psiholog
Ca să beneficieze de ajutorul autorităților locale, persoanele care suferă de depresie trebuie să îndeplinească anumite condiții. În primul rând, trebuie să dețină documente doveditoare ale bolii.
“Trebuie să aibă un domiciliu stabil pe raza municipiului Constanța de cel putin un an. Să fie diagnosticat cu depresie în baza unei scrisori de la medic specialist, venitul sa fie sub 5000 de lei și să completeze cerea pentru acordarea spijinului. Fondurile se acorda o singura dată și se oferă exclusiv pentru ședințe în vederea tratării în cabinetele acreditate de Colegiul Psihologilor din România.”, declară Ionela Bărboi, purt. de cuv. Primăria Constanța
Efectele depresiei sunt multiple, însă cel mai grav dintre ele este suicidul. Constanța este primul oraș din România care adoptă o astfel de inițiativă și acordă bani în lupta cu boala secolului XXI.