Actualitate

Trafic record în Portul Constanța

Portul Constanța își bate propriul record. În primele trei luni ale acestui an au tranzitat portul, cu aproape 10 la sută mai multe mărfuri decât aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea se datorează printre altele și faptului că porturile ucrainiene de la Marea Neagră nu au mai putut fi folosite ca urmare a conflictului armat și a fost nevoie de găsirea unor rute alternative. Și pe canalul Dunăre Marea Neagră traficul a fost în creștere față de aceeași perioadă a anului trecut.

Din traficul total, traficul maritim este de 14,5 milioane tone, iar cel fluvial de 4,6 milioane tone. Cele mai mari cresteri s-au inregistrat la cereale si containere. Traficul de cereale a totalizat 6,6 milioane tone, comparativ cu primul trimestru al anului 2022, creșterea fiind de 13%.

Nu pe toate sectoarele lucrurile au stat însă bine. Au existat și scăderi de trafic în special la combustibili minerali solizi, minereuri și deșeuri neferoase, produse metalice, ciment, var sau materiale prefabricate pentru construcții ori produse chimice. Un trafic în creștere însă s-a înregistrat și pe canalele navigabile. Astfel au fost  tranzitate peste 13 milioane de tone de mărfuri, iar mai bine de jumătate dintre acestea au fost produsele agricole.

La fel de mult s-au transportat pe canalele navigabile din Romania, minereurile, produse de minerit și exploatare de carieră , cele chimice, cocsul și produse rafinate din petrol, cărbune, lignit, țiței și gaze naturale.

 

Related Articles

Back to top button