Actualitate

287 misiuni ale pompierilor militari în perioada 27 aprilie-01 mai 2023

Pe linia prevenirii situațiilor de urgență, în perioada 27-30 aprilie 2023, personalul Inspecției de Prevenire a executat controale la agenții economici și amenajările temporare la care este anunțată afluență mare de public precum și la obiectivele/operatorii economici ce au desfășurat activități specifice în stațiunea Vama Veche. Pe timpul verificărilor, principalele aspecte urmărite de inspectorii de prevenire au vizat modul în care au fost respectate reglementările legale privind funcționarea din punct de vedere al securității la incendiu, dotarea cu mijloace de primă intervenție (stingătoare), menținerea liberă a căilor de acces și evacuare.

Astfel, în perioada 27-30 aprilie 2023, inspectorii de prevenire au executat 19 controale, din care 9 la  amenajări temporare, 5 la cluburi, 4 la restaurante și 1 la un restaurant cu terasa exterioară. Au fost constatate 168 deficiențe și au fost aplicate tot atâtea sancțiuni contravenționale, din care: 138 avertismente și 30 amenzi în cuantum de 272.500 lei (patru au fost aplicate pentru funcționarea fără autorizația de securitate la incendiu).

În perioada 28 aprilie – 02 mai, pentru gestionarea eficientă a situațiilor de urgență, ca măsură suplimentară, la nivelul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dobrogea“ al județului Constanța au fost operaționalizate șase puncte temporare de lucru în localitățile Agigea, Costinești, Ciocârlia, Valea Dacilor, Vama Veche și Valu lui Traian.

De asemenea, pentru executarea misiunilor din competență în condiții optime și în vederea asigurării unui climat de ordine și siguranță publică pe timpul desfășurării festivalului „Beach Please! 2023“ – 27-30 aprilie, în stațiunea Costinești au fost operaționalizate un punct de temporar de stingere și prim ajutor, un post medical avansat și două puncte de prim ajutor, toate acestea fiind deservite cu elemente de tehnică adecvate și personalul aferent. În acest sens, inspectoratele pentru situații de urgență din județele Ialomița, Galați, Buzău și Giurgiu au venit în sprijinul ISU „Dobrogea“ cu o autospecială de stingere cu apă și spumă, două ambulanțe SMURD tip B2, o autospecială pentru transport personal și victime multiple și o autospecială de intervenție la accidente colective și calamități și 20 pompieri militari. Pentru pregătirea populației în acordarea primului ajutor medical a fost amplasat un cort deservit de personalul din cadrul Centrului de Formare și Pregătire în Descarcerare și Asistență Medicală de Urgență și voluntari ai inspectoratului. Acesta a fost operațional în perioada 28-30 aprilie. În cele patru zile de festival, echipajele inspectoratului au asistat 297 persoane, dintre care 219 adulți, 78 minori, cu afecțiuni minore precum diverse traumatisme, lipotimii sau escoriații. Dintre acestea, 12 (8 adulți și 4 copii) au avut nevoie de investigații medicale suplimentare, fiind transportate la unitățile sanitare din apropiere.

În perioada 27 aprilie – 01 mai, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dobrogea“ al județului Constanța au executat 287 misiuni, cele mai multe din ele – 233, fiind pentru acordarea primului ajutor și transportarea la unitățile sanitare a persoanelor cu afecțiuni medicale.

Pompierii militari constănțeni au fost solicitați să intervină pentru localizarea și lichidarea a 8 incendii în urma cărora nu s-au înregistrat victime, ci pagube materiale. Două din aceste incendii s-au manifestat la locuințe, în municipiul Constanța, iar alte șase au fost incendii de vegetație urcată și gunoi menajer, fiind afectați aproximativ 540 mp.

Pompierii militari au intervenit și în cazul a 15 accidente rutiere soldate cu 18 victime. Dintre acestea, 9 au fost transportate la spital, celelalte fiind asistate la fața locului de echipajele medicale, refuzând ulterior transportul la spital. Din nefericire, s-au înregistrat și două decese. În Dana 34 a Portului Constanța, un bărbat în vârtsă de aproximativ 40 ani și-a pierdut viața după ce a fost călcat de un utilaj, iar între Poarta 5 și Poarta 6 a Portului Constanța, un  bărbat în vârstă de 58 ani a decedat după ce a fost călcat de tren.

De asemenea, echipajele ISU „Dobrogea“ au intervenit și în alte 29 situații precum deblocări de ușă, asigurări măsuri PSI la decolare/aterizare elicopter SMURD ori salvare animale captive în medii ostile vieții.

Related Articles

Back to top button