Actualitate

Evanghelia, în pericol! Cine salvează simbolul stațiunii Costinești

Dispare un simbol! Epava de la Costinesti se pierde în mare bucată cu bucată. Iar în tot acest timp nimeni nu face nimic măcar să o conserve. Ultima bucată care a cedat a fost pupa navei. Zona s-a înclinat spre apă și cel mai probabil în scurt timp se va rupe în totalitate. Nava Evanghelia a eșuat în dreptul stațiunii Costinești în 1968.

În urma cu 55 ani Evanghelia eșua la mai putin de 1 km de țărm în dreptul stațiunii Costinești. Nici până în ziua de astăzi nu s-au aflat cauzele exacte care au dus la producerea evenimentului. S-a vorbit atunci de o eșuare intenționată pentru ca amatorul sa încaseze asigurarea, însă nicio autoritate nu a confirmat zvonul. Cu timpul epava a devenit simbolul stațiunii Tineretului. Anii au trecut și odată cu ei vitregiile naturii și timpul și-au pus amprenta pe epava care s-a degradat din ce în ce mai mult.

“Avem un simbol al stațiunii tineretului. Epava ne oferă o lecție de viață, faptul că indiferent din ce suntem făcuți, suntem trecători prin viață. Din păcate timpul nu a stat în loc pentru ea și acum stă într-o situație mai puțin bună. Însă este încă o atracție pentru turiști. + Nu știu dacă mai poate fi păstrată la cum arată ea acum, dar eu cred că mulți ani de acum încolo ea va rămâne pe poziție și va atrage pe cei care vizitează Costineștiul.”, a declarat Mugurel Călin, consilier local 

Mai întâi au apărut deformări în partea stângă – față, apoi mijlocul epavei s-a degradat si el. Mai nou, o altă parte a navei a cedat sub greutate, dar mai ales din cauza vârstei și coroziunii. Este vorba de pupa navei care s-a lăsat într-o parte și e la un pas să ajungă în mare.

Ar trebui să se implice organele abilitate având în vedere că este pe apă, ori Apele Române sau ANR,  însă deocamdată nu a fost revendicată de nicio instituție. Și e a nimănui. + Având în vedere locul unde este amplasată noi nu putem face nimic. Noi avem jurisdicție de la taluz și, chiar și acesta tot al Apelor Române este. + Este păcat că asta trebuia să se facă acum 30 de ani, poate chiar 40 de ani pentru că la cum e acum din păcate nu mai poate face nimic. Se degradează din ce în ce mai mult.” a declarat Dumitru Jeanu, primar Costinești 

Nava Evangelia a aparținut flotei celebrului armator grec Aristotel Onassis. Pe  15 octombrie 1968, nava a eșuat la circa 1,5 km de plaja nordică a stațiunii Costinesti, într-o zona a falezei denumită „Golful francezilor”. S-a spus că avaria care a dus la eșuarea navei ar fi fost provocată de o explozie produsă în interiorul vasului. Din cauza costurilor mari pe care le implică recuperarea navei, proprietarul a decis să lase vasul la locul incidentului.  Evanghelia s-a integrat în peisajul stațiunii și a devenit un simbol al Costineștiului, fiind nelipsită din fotografiile turiștilor care își petrec vacanța  aici.

Related Articles

Back to top button