Actualitate

Proiecte importante în județul Constanța

Lucrările de modernizare a infrastructurii pietonale acoperă tot mai multe zone din municipiul Constanța 

Primăria Municipiului Constanța continuă să îmbunătățească condițiile de acces pietonal în cartierele orașului. Echipele Confort Urban intervin săptămâna aceasta asupra părții pietonale în următoarele zone: Pe strada Vasile Lupu din cartierul Tomis I, pe sectorul delimitat de strada Mircea Cel Batrân și strada Bucovinei. Au loc lucrări de reconfigurare a trotuarelor. Se montează borduri noi, iar suprafețele trotuarelor sunt consolidate prin așternerea unui strat de piatră, în etapa premergătoare asfaltării.
Pe strada Fulgerului, în cartierul Coiciu, se intervine asupra suprafețelor pietonale. După ce au fost decapate total trotuarele, terenul este consolidat și sunt înlocuite vechile borduri deteriorate.
Pe strada Bogdan Petriceicu Hașdeu, tronsonul cuprins între străzile Poporului și Farului, se refac suprafețele pietonale. Trotuarele sunt decapate, se înlocuiesc bordurile și se stabilizează terenul cu piatră.
În cartierul Poarta 6, pe strada Zefirului, se construiesc noi trotuare care vor delimita parcarea ce va lua locul garajelor demolate. De asemenea, se lucrează la stabilizarea terenului pe care se va construi noua parcare.
Pe bulevardul Mamaia, se lucrează la reamenajarea suprafeței pietonale pe tronsonul cuprins între strada Soveja, strada Zorelelor și sensul giratoriu de la Pescărie. Se reconfigurează acest tronson prin refacerea scuarului median, se refac trotuarele prin, înlocuirea bordurilor, se montează pavele noi și sunt amenajate casete pentru spații verzi.
Scările de acces spre plaja Modern, din zona de esplanadă de pe strada Mircea cel Bătrân, sunt recondiționate prin adăugarea unor confecții metalice după care se va așterne armătura din beton.
Și pe strada Eroilor se refac trotuarele și se construiesc casete pentru spații verzi, unde vor fi plantați arbori și arbuști ornamentali. Se montează pavele și borduri noi, după ce trotuarele au fost decopertate și consolidate cu piatră.
,,Facem din nou apel către conducătorii auto să nu parcheze mașinile în zonele în care se efectuează lucrări, pentru a nu îngreuna accesul utilajelor,” au transmis reprezentanții Primăriei municipiului Constanța.

Primăria Municipiului Constanța a reluat acțiunile de deratizare

Primăria Municipiului Constanța a reluat ieri acțiunile de deratizare, necesare pentru menținerea sănătății întregului oraș. Zilele acestea se amplasează momeli toxice în locuri inaccesibile populației pentru protejarea sănătății constănțenilor, conservării şi protecţiei mediului înconjurător. Momelile conțin substanțe raticide anticoagulante biodegradabile și sunt protejate în stații de intoxicare marcate și inscripționate corespunzător. Acestea sunt amplasate în toate zonele orașului, inclusiv în parcuri, promenade, scuaruri și platforme de deșeuri.
,,Atenționăm persoanele juridice și fizice din municipiu că au obligația să efectueze deratizarea imobilelor, incintelor și gospodăriilor pe care le dețin, folosind numai substanțele aprobate de Ministerul Sănătății și prestatorii autorizați, concomitent cu acțiunile Primăriei, precum și ori de câte ori este necesar.
Rugăm constănțenii să conștientizeze importanța acțiunilor de deratizare și să respecte în totalitate inscripțiile existente pe stațiile de intoxicare pe care le reperează în parcuri sau zone verzi. Se interzice ridicarea momelilor de la locurile în care au fost amplasate, pentru preîntâmpinarea eventualelor accidente,” transmit reprezentanții Primăriei municipiului Constanța.

Cu finanțare GAL – ,,Investiții în infrastructura de bază la scară mică”, primăria Mihail Kogălniceanu achiziționează utilaje și echipamente pentru întreținerea infrastructurii rutiere

Administrația locală din Mihail Kogalniceanu a lansat licitația publică pentru contractul care vizează achiziția de utilaje și echipamente pentru întreținerea infrastructurii rutiere. Finanțarea proiectului a fost obținută  prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020, Axa LEADER, Submăsura 19.2, Măsura 6/6B – „Investiții în infrastructura de bază la scară mică”, – GAL Constanța-Centru.
Procedura achiziției demarată de primăria Mihail Kogălniceanu este împărțită în două loturi: în cadrul lotului 1 se dorește achiziționarea unui autovehicul multifuncțional, a unei lame de zăpadă, a unui răspânditor material antiderapant, a unei perii frontale și a unei instalații de stropit. Suma alocată acestui lot este de 810.000 de lei, valoare fără TVA. Termenul de livrare este de 15 zile de la comanda autorității contractante. Ordinul de livrare se va emite numai după avizarea procedurii de către AFIR.
În cadrul Lotului 2 se dorește achiziționarea unui tractor, iar suma maximă alocată este de 228.891,25 lei, (fără TVA). Lotul 2 are ca termen de livrare 45 zile de la comanda autorității contractante.
În eventualitatea prelungirii perioadei de implementare a proiectului, contractul de ,,Achiziție utilaje și echipamente pentru întreținerea infrastructurii rutiere de interes local” se va prelungi proporțional printr-un act adițional, fără costuri suplimentare.
Valoarea totală a contractului este de 1.038.891,25 lei iar durata este de șase luni.
Termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 15 mai 2023, ora 15:00.

Lucrările de restaurare, consolidare, protecție și conservare a Edificiului Roman cu Mozaic avansează conform graficului

Lucrările de restaurare, consolidare, protecție și conservare a monumentului istoric Edificiul Roman cu Mozaic continuă într-un ritm susţinut! La aproape şapte luni de la emiterea Ordinului privind începerea lucrărilor, au fost executate principalele reparaţii şi consolidări, urmând să se intervină la nivelul mozaicului și al zidăriei antice, în etape strict definite de specialişti în domeniu, având în vedere că este o lucrare complexă, care necesită o atenție deosebită la detalii.
,,Salvarea acestui edificiu unic nu mai reprezintă o incertitudine, ci doar o chestiune de timp. Conform graficului de execuţie, până la sfârşitul acestui an, monumentul istoric îşi va recapăta valoarea şi va fi redat patrimoniului cultural istoric al judeţului nostru. Personal, mă voi implica total în realizarea acestui proiect și vă voi ține la curent cu evoluția lucrărilor,” a transmis Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța.

Primăria Mangalia a finalizat lucrările de amenajare a parcărilor de reședință, pe strada Albatros

Primăria Mangalia a finalizat, în această perioadă, lucrările de amenajare a parcărilor de reședință, pe strada Albatros. Ulterior, alte locuri de parcare vor fi edificate în zona Grădiniței Nr.3, acest cartier urmând să beneficieze de o suprafață generoasă cu locuri de parcare. Tot în această perioadă, Primăria Mangalia are în derulare mai multe proiecte de realizare a trotuarelor și aleilor dintre blocuri. Astfel, pe strada Portului, continuă montarea pavelelor pe trotuar, în timp ce pe strada Delfinului urmează asfaltarea trotuarului din dreptul DAS Mangalia. Lucrări de construire a trotuarelor au loc și pe strada Mihail Kogălniceanu, iar pe strada Rozelor, în zona spitalului, au început lucrările de construire a altor parcări de reședință. În perioada imediat următoare, alte locuri de parcare vor fi amenajate pe strada Petru Maior, lângă Școala Gimnazială „Sfântul Andrei”, unde va fi edificat și un loc de joacă. Un alt șantier este deschis pe strada Ion Budai Deleanu, unde urmează asfaltarea completă pe acest segment de drum. „Periodic, suntem în teren, pe șantierele în desfășurare pentru a superviza fiecare lucrare și a vedea dacă sunt respectate cerințele noastre și ale cetățenilor. Dorim să avem un oraș curat, care să dețină parcări de reședință, locuri de joacă, amenajări peisagistice și spații verzi. Pe această cale, rog concitadinii mei să păstreze curățenia și să aibă grijă de mobilierul stradal, în loc să îl vandalizeze, cum se mai întâmplă, uneori. Ne cerem încă o dată scuze pentru disconfortul creat pe durata lucrărilor și mulțumesc cetățenilor Mangaliei pentru înțelegere”, a declarat primarul Radu Cristian.

Încă trei unități școlare din municipiul Constanța, au fost selectate pentru finanțare în cadrul Programului naţional de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat 

La începutul lunii mai, Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a anunţat că alte 65 de proiecte depuse în cadrul Programului naţional de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat au fost selectate pentru finanţare. Printre acestea se regăsesc și trei unități școlare din municipiul Constanța:
– Consolidare și reabilitare corp cămin – Liceul Tehnologic Dimitrie Leonida – Aleea Pelicanului nr. 8 din municipiul Constanța;
– Consolidarea și reabilitarea Școlii nr. 40 „Aurel Vlaicu” – Aleea Pelicanului nr. 2;
– Reabilitarea, modernizarea și dotarea Colegiului Comercial Carol I: corp 1, săli de clasă – strada Decebal nr. 15 din municipiul Constanța; Consolidarea și reabilitarea Colegiului Comercial Carol I: corp 2, sala de sport; și Consolidarea și reabilitarea Colegiului Comercial Carol I: corp 3, amfiteatre.
Proiectele se adaugă celorlalte 80 de proiecte selectate în luna martie, în valoare de 1,59 de miliarde de lei, şi, în urma includerii pe Ordinul de ministru, beneficiarii trebuie să depună documentaţia necesară pentru încheierea contractelor de finanţare. Odată încheiate aceste contracte, întrucât finanţarea este asigurată din fonduri publice, se va derula procedura de achiziţie publică, iar ulterior pot începe lucrările de consolidare.
Ministerul Dezvoltării derulează Programul naţional de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat, care, pentru anul 2023, are un buget alocat de 200 de milioane de lei credite bugetare şi 500 milioane de lei credite de angajament, iar finanţarea este de 100%. Locatarii clădirilor consolidate şi autorităţile locale nu vor fi nevoiţi să restituie banii.

Au început lucrările de asfaltare a străzilor din satul Băltăgești, comuna Crucea

,,Au început lucrările de asfaltare a străzilor Livezii, Plopilor și celebra stradă a Grădinarilor de la Băltăgesti. Lucrarea a fost scoasă la licitație de către Compania Națională de Investiții după ce Primăria comunei Crucea a realizat studiul de fezabilitate, proiectul tehnic și a obținut toate avizele. Spor la treabă constructorului’’, a anunțat Iulian Tudorache, primarul comunei Crucea.
Compania Națională de Investiții S.A a achiziționat  proiectul ,,Execuție lucrări pentru obiectivul de investiții inclus în Subprogramul ,,Lucrări în primă urgență”: ,,Reabilitare străzi afectate de viituri în satul Băltăgești, comuna Crucea, județul Constanța”.
Valoarea totală este de cinci milioane de lei și se compune din: – Cheltuieli pentru obținerea și amenajarea terenului; Cheltuieli pentru investiția de bază; Construcții și instalații; Alte cheltuieli; Organizare, din care: Lucrări de construcții și instalații aferente organizării de șantier; Cheltuieli conexe organizării de șantier.
Data acordării contractului: 07 martie 2023.

Related Articles

Back to top button