Actualitate
Proiectul “Caloianul – ritual de invocare a ploii” derulat de Secţia Ansamblului Folcloric Profesionist “Brâuleţul”

Secţia Ansamblul Folcloric Profesionist “Brâuleţul” – Promovare Cultură Tradiţională a desfăşurat, în colaborare cu Şcoala Gimnazială cu clasele I-VIII Vulturu activitatea extracurriculară “Caloianul – ritual de invocare a ploii”. Această activitate a constat în reconstituirea, împreună cu elevii şcolii, a obiceiului de Caloian.
Caloianul este un ritual străvechi de invocare a ploii aducătoare de recolte bogate, practicat în toată zona balcanică şi în unele zone din România, în a treia zi de marţi după Paştele creştin-ortodox. Obiceiul datează din epoca precreştină şi există zone în care încă mai este practicat. Acest obicei constă într-o manifestare complexă care îmbină cântecul, dansul și actele rituale. În trecut, în Dobrogea, Caloianul a fost practicat de fetele tinere şi de femei; ulterior el a fost preluat de copii.
Scenariul după care se desfășoară obiceiul Caloianului este acesta: fetele de la 5-6 ani în sus se strâng la un loc şi confecţionează o păpuşă din lut, denumită Caloian sau Scaloian, pe care o împodobesc cu panglici, cârpe colorate, flori, coji de ouă vopsite. După două zile de la înmormântare, Caloianul este dezgropat şi purtat cu alai, însoțit de cortegiul de bocitoare, spre o apă curgătoare. Acolo, Caloianul este lăsat să plutească pe apă. Toţi participanţii se îndreaptă apoi către dealurile din vecinătate, unde urmează un ospăţ cu plăcinte.
Cadrele didactice implicate: Director Carmen Bîzîiac, Prof. Dănăilă Nela, Prof. Înv Primar Mirela Iancu, Prof. Veronica Pîrvu, Prof. Georgiana Feraru.
Coordonator activitate: Parfinov Ana – Laura – referent de specialitate