Actualitate

Amplă manifestare dedicată Zilei Limbii Tătare

Uniunea Democrată a Tătarilor Turco – Musulmani din România în parteneriat cu Primăria Municipiului Constanța a organizat vineri, 5 mai 2023, pe scena Centrului Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin” o amplă manifestare dedicată Zilei Limbii Tătare.

În deschiderea evenimentului, au transmis mesaje președintele UDTTMR, Gelil Eserghep, deputatul UDTTMR, Varol Amet, Subsecretarul de stat din cadrul Departamentului pentru Relații Interetnice Geafer Dincer și președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu. Vorbitorii au subliniat importanța păstrării limbii materne și a transmiterii acesteia către generațiile următoare, amintindu-le celor prezenți că limba maternă reprezintă fundamentul valorilor identitare și elementul definitoriu pentru orice etnie.

„Moment de sărbătoare, prilej de bucurie şi mândrie pentru toţi cei care păstrează în suflet şi vorbesc limba tătară. Iar pentru mine, o deosebită plăcere să fiu  alături de reprezentanţii acestei comunităţi, în cadrul unui spectacol încântător pus în scena Centrului Multifuncţional Educativ pentru Tineret “Jean Constantin”. O adevărată celebrare a diversităţii culturale și lingvistice, a valorilor identitare şi a personalităţilor importante ale culturii tătare, faţă de care am doar cuvinte de laudă, respect şi apreciere. Dragii mei, întreaga comunitate dobrogeană sărbătoreşte, alături de dumneavoastră, cultura, frumoasa şi bogata limbă tătară. Vă mulţumesc pentru modul onest în care contribuiți la dezvoltarea județului nostru şi vă doresc tuturor, multă sănătate, împliniri și să duceţi mai departe cu mândrie şi dăruire, limba maternă, tradiţiile și identitatea dumneavoastră!”, a declarat Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța.

Este un program susținut de către copiii noștri, cei care vin la Școala Comunitară de limbă tătară. Noi nu avem în spate o țară, dar avem relații foarte bune cu autoritățile locale și suntem sprijiniți din acest punct de vedere. Avem proiecte destul de mari care ne ajută să menținem tradițiile și obiceiurile împreună cu Primăria Constanța și cu Consiliul Județean Constanța. Dacă vom avea vreodată probleme cu prezervarea limbii noastre, vina va fi numai a noastră”, a declarat Gelil Eserghep, președintele UDTTMR.

În cadrul programului artistic pregătit special pentru această sărbătoare, peste 30 de elevi de la Școala Comunitară a UDTTMR au recitat poezii din lirica tătară din România și din Crimeea, demonstrând că implicarea în promovarea și păstrarea limbii materne nu ține cont de vârstă. De asemenea, pe scenă au evoluat și ansamblurile Kișkene Qarasu, Qarasu, Can Renkler, Canlar, Qanara ale UDTTMR, ansamblul MashAllah de la Grădinița „Zubeyde Hanim”, tânărul interpret de folclor tătăresc Gemil Berkant și Corul de Ilahiuri al Muftiatului Cultului Musulman din România. Organizatorii au oferit diplome și premii tuturor participanților la activitate.

Cu prilejul Zilei Limbii Tătare, sărbătoare marcată în fiecare an la data de 5 mai și consfințită printr-o lege adoptată de Parlamentul României, numeroși reprezentanți ai autorităților centrale și locale transmit în fiecare an mesaje de felicitare comunității tătare din România.

Related Articles

Back to top button