Actualitate

Operațiunea IRINI, în desfășurare

Marinarii militari români parcurg primele mile marine spre Operațiunea IRINI. Fregata „Regele Ferdinand” a plecat din portul militar Constanța, iar duminică a acostat în portul militar Souda din Insula Creta. Nava militară a Forțelor Navale Române execută această escală în vederea integrării în gruparea navală a operației desfășurate de Uniunea Europeană.

Cei 239 de militari ai echipajului fregatei „Regele Ferdinand” s-au pregătit, în ultimele săptămâni, pentru ca și cel mai mic detaliu referitor la participarea la misiune să fie pus la punct. Echipajul a executat, zi de zi, activități de instruire și de pregătire, atât la cheu, cât și pe mare, în raioanele de responsabilitate ale Forțelor Navale Române. Odată ajunși în portul militar Souda, marinarii militari, piloții navali și echipa de inspecție de la fregata „Regele Ferdinand” vor participa, în perioada următoare, la o serie de cursuri și antrenamente specifice Operațiunii IRINI din Souda, împreună cu partenerii străini integrați în gruparea navală a operației. Scopul acestor activități teoretice și practice este de a consolida cunoștințele despre misiune și de a dezvolta interoperabilitatea dintre forțele participante.

Pentru Forțele Navale Române, participarea la Operațiunea IRINI nu reprezintă o premieră, marinarii militari români fiind la cea de-a doua integrare, prima fiind în perioada octombrie-decembrie 2021, cu puitorul de mine și plase „Viceamiral Constantin Bălescu”. Operațiunea Irini se desfășoară în Marea Mediterană, până la jumătatea lunii iunie.

Related Articles

Back to top button