Orice pasiune merită “cultivată”! Andrei Foca, tânărul care a creat de la zero un fotobioreactor pentru dezvoltarea microorganismelor
Plantele marine de exemplu ar putea fi o importantă sursă de hrană pentru omenire în viitor, în contextul în care peste o treime din solul planetei este deja degradat, iar oamenii de știință caută soluții pentru dezvoltarea anumitor culturi de microorganisme. Andrei Foca, un elev de 16 ani din Constanța a gândit și proiectat un fotobioreactor care determină condițiile optime dezvoltării unor microorganisme. Pasionat de robotică și informatică, tânărul și-a prezentat proiectul la Campionatul Internațional de Robotică, desfășurat la Oradea, unde a obținut locul I. Pentru a-și continua visul, acela de a performa în domeniu, Andrei are nevoie de susținere financiară, căci motivația nu îi lipsește.
La Campionatul Internațional de Robotică de la Oradea, Andrei a avut parte de susținerea întregii familii. Sunt o echipă și așa au și urcat pe scenă, pentru a-și ridica premiul. Tânărul, elev în clasa a X-a la Colegiul Național “Mircea cel Bătrân” din Constanța a obținut locul I la categoria free style pentru toate vârstele cu proiectul său, Orca 2.
“Știam sigur ca trebuie să merg cu ceva de calitate și de aceea am conceput ceva de la bază și jurații au apreciat acest efort + ce este de punctat aici este practicabilitatea invenției pe care o aduci, întrucât au fost roboți mult superiori mie nu au avut însă poracticabilitatea în lumea reală și asta au votat jurații, cât de folositor este”, a declarat ANDREI FOCA, elev.
Adolescentul a gândit în detaliu și proiectat integral un fotobioreactor care crește și susține culturi de microorganisme, cu ajutorul căruia face și cercetare în domeniu. Momentan, se axează pe alge.
“Avem o criză, cu cât crește populația, cu atât nu o să mai avem mâncare destulă pentru toată lumea, iar algele pot fi o soluție bună pentru această situație. De aceea m-am gândit să creez un dispozitiv pentru cercetarea lor, întrucât acesta nu este pentru masă producție, ci pentru determinarea factorilor optimi pentru creșterea anumitor specii. Ce avem noi aici la acest moment este Chlorella vulgaris, foarte cunoscută pentru proprietățile sale nutritive foarte mari”, a declarat ANDREI FOCA, elev.
Microalgele sunt un grup de organisme fotosintetice acvatice având un rol benefic în domenii de activitate precum industria biocombustibililor, farmaceutică, alimentară sau agricolă. Iar Andrei ne și prezintă o primă cultură creată cu ajutorul dispozitivului Orca 2.
“Ce avem noi aici este exact un extract de Chlorella vulgaris, a fost scos pe data de 11.03 și este extrem de sănătos. După cum vedeți, acesta se menține foarte bine în timp, nu are nevoie de condiții speciale de păstrare și odată extras poate fi adăugat în pastile sau chiar în mâncare”, a declarat ANDREI FOCA, elev.
Fiecare componentă a fotobioreactorului a fost atent proiectată de Andrei, în două luni. Cum funcționează de fapt dispozitivul?
“Am făcut special un ecran cu o față foarte prietenoasă utilizatorului, care ne arată în timp real temperatura apei, temperatura mediului ambiental, umiditatea și PH-ul apei deoarece are un senzor industrial integrat în celulă. + acesta este meniul principal și dacă vrem să îl deschidem sunt mai multe moduri, unele nu sunt încă integrate dar mediul pentru creștere este Oasis și îi dăm conform și începe agitarea culturii +dacă apa este stătătoare atunci nu toate celulele algei vor primi un număr egal de nutrienți sau de lumină, lucru important în obținerea unei culturi sănătoase și omogene”, a declarat ANDREI FOCA, elev.
Andrei a început de curând să se concentreze mai mult asupra roboticii. Îi plac totodată biologia, electronica și informatica și integrează toate aceste pasiuni și cunoștințe în invențiile sale. Ca orice tânăr, își dorește să-și vadă visul împlinit. Vrea să facă performanță în domeniul roboticii, însă are nevoie de sprijin financiar, pentru a participa la competiții și a-și realiza proiectele. Andrei și-a propus pe viitor să creeze un robot umanoid, iar motivația nu îi lipsește.