Actualitate

Proiecte pentru dezvoltare

La sfârșitul săptămânii trecute, a avut loc o conferință de presă găzduită de USR Constanța. La eveniment au participat fostul ministru al Justiției, deputatul Stelian Ion, dar și deputatul Cristina Prună și fostul ministru al Economiei, deputatul Claudiu Năsui. Cei trei au abordat teme economice, atât din perspectivă națională, dar și locală, importanța eliminării pensiilor speciale, modificările din Codul Urbanismului, precum și alte subiecte de interes public local.

Încurajarea investițiilor în energia eoliană offshore este prioritară la nivelul Uniunii Europene, iar acest lucru este un răspuns la criza energetică. Există fonduri europene ce pot fi alocate pentru astfel de proiecte prin Fondul de Modernizare, iar România are potențialul de a fi prima țară ce dezvoltă astfel de proiecte.

„România ar putea să fie prima țară care dezvoltă proiecte eoliene offshore în Marea Neagră. Țara noastră ar putea să fie pionier să dezvolte astfel de proiecte în Marea Neagră dacă ar exista puțină viziune. Și pași au fost făcuți, pentru că chiar am inițiat, nu singură, alături de colegi din Parlamentul României care sunt parte din actuala guvernare, o lege care să creeze cadrul pentru ca investitori să vină aici la Marea Neagră și să înceapă dezvoltarea unor astfel de proiecte uriașe care ar avea foarte multe efecte pozitive pentru economia locală, dar și pentru economia națională”, a declarat Cristina Prună, deputat USR.

Aceste proiecte aduc nu doar surse noi de producție de energie electrică, ci și de taxe locale de care ar beneficia județul Constanța și de noi locuri de muncă.

„Asta ar presupune și o dezvoltare a portului Constanța. Ar putea fi fabricate aici, de pildă, fundații de eoliene sau tot ce înseamnă cabluri care să aducă energia din mare către țărm”, a afirmat Cristina Prună, deputat USR.

Fostul ministrul al Economiei, deputatul Claudiu Năsui a adus în discuție problema inflației, dar și soluțiile pentru a combate acest fenomen.

„Vedem că alimentele, deci tocmai prețurile care sunt mai degrabă prezente în coșurile de consum a celor cu venituri reduse, acelea au crescut în continuare foarte mult: ouă, ulei, lapte, toate sunt pe la 30 – 40%, 20% creștere în continuare. De ce? Pentru că inflația, așa cum o calculează INS este pe un coș de consum, coș de consum care nu este identic la toată lumea. Soluția nu era să tipărească bani, așa cum au făcut de fapt în timpul pandemiei. Aici este un lucru pe care România l-a făcut, iarăși, din mimetism. Am văzut și noi ce au făcut alte state în jur și am făcut și noi, dar mult mai rău. Soluția aici era tocmai ca statul să lase bani în economie”, a declarat Claudiu Năsui, deputat USR.

De asemenea, un alt subiect dezbătut a fost codul urbanismului ce urmează să reglementeze legislația în materie de amenajare teritorială, urbanism, autorizarea executării lucrărilor de construcții, calitatea în construcții și alte obiecte de reglementare conexe.

„Reglementări referitoare la autorizațiile de construire, la calitatea în construcții și alte asemenea. Să cuprindă toate aceste reglementări într-un cod al urbanismului, ceea ce, ca idee, nu este un lucru rău, dimpotrivă. A codifica, a sistematiza legislația este o chestiune pozitivă pentru că este mult mai ușor pentru oricine să găsească reglementările într-o singură lege, să nu mai caute în alte și alte legi și acte normative”, a declarat Stelian Ion, deputat USR.

Prin aceste amendamente, puz-urile vor fi protejate prin conservarea autorizațiilor de construire.

Related Articles

Back to top button