Satelitul CanSat
6 elevi din Constanța au gândit, proiectat și construit un satelit care să încapă într-o doză metalică de băuturi răcoritoare. Are senzori meteo și camere de luat vederi și comunică cu stația de bază de la sol, prin fluxuri de date. Elevii vor reprezenta România cu invenția lor la o competiție internațională organizată în Spania de Agenția Europeană Spațială.
Provocarea pentru elevi a constat în includerea tuturor subsistemelor majore ale unui satelit – cum ar fi alimentarea cu electricitate și comunicațiile – într-o doză de răcoritoare cu un volum de 330 de mililitri. Satelitul se numește CanSat și trebuie să reziste când e lansat de la un kilometru înălțime cu ajutorul unei rachete, balon, avion sau elicopter.
Misiunea primară a satelitului este impusă de organizatori pentru toate echipele concurente: micul dispozitiv trebuie să măsoare temperatura și presiunea atmosferică și să transmită datele la sol cel puțin o dată pe secundă pentru a putea fi analizate și integrate pe un grafic.
A doua jumătate a echipei s-a ocupat cu testarea întregului proiect, pe fiecare componentă în parte și scrierea programului de software care să guverneze tot.
Copiii din Constanța vor merge să reprezinte România la turneul final al concursului de sateliți desfășurat în Spania, organizat de Agenția Spațială Europeană.
Competiția internațională Can Sat se organizează pentru a sprijini politicile comunitare de promovare a educației știntifice și tehnice a tinerilor europeni.