Educație/Cultura

Grevă generală în educație, de luni, 22 mai! Ce se va întâmpla cu elevii?

Profesorii se pregătesc de o grevă generală, care ar putea paraliza învățământul în acest final de an școlar și ar pune în pericol și Evaluarea Națională și Bacalaureatul. Liderii sindicatelor din învățământ au anunțat declanșarea grevei generale luni, 22 mai, la ora 8:00. Negocierile cu premierul Nicolae Ciucă și reprezentanții guvernului au eșuat, iar profesorii sunt hotărâți să meargă până la capăt. Nemulțumirile vizează în special salariile cadrelor didactice. Președintele Klaus Iohannis le dă dreptate dascălilor, în timp ce ministrul muncii susține că modificările privind legea salarizării unitare nu se pot face peste noapte.

Dascălii nu mai acceptă umilirea salarială și nici promisiunile deșarte din partea Guvernului și vor intra în grevă generală, de luni, 22 mai. Cel puțin asta au anunțat sindicaliştii din educaţie după întâlnirea cu premierul Ciucă, de la Palatul Victoria, întâlnire la care nu au ajuns la un acord. Sindicaliștii spun că nu și-au dorit să intre în grevă și că „era obligația Guvernului și a celor cu decizie să vină cu soluții mai rapide, așa cum au promis.

“Promisiunile sunt subţiri, doar că anexa se va aplica şi că în programul de guevrnare o să fie lucruri concrete legate de grila de salarizare şi că educaţia va fi prioritate Oamenii aşteaptă altceva şi este limpede că de luni va fi grevă general. Este voinţa oamenilor, mandatul nostru este de a veni cu ceva concret. Am cerut astăzi să se rezolve şi problema inflaţiei, să se vină cu un act normativ care să acopere rata inflaţiei, acest lucru se poate fac. Este posibil să mai existe o discuţie cu premierul Ciucă, luni, mai este timp să se găsească soluţii dar, până atunci, mesajul nostru este clar, grevă generală din 22 mai”, a declarat SIMION HĂNCESCU, preşedinte FSLI 

Dintre cei 145.000 de membri FSLI, peste 100.000 vor intra în grevă. La Constanța, momentan situația este incertă. Inspectoratul Școlar Județean încă așteaptă date de la reprezentanții sindicatelor din județ, cu privire la numărul profesorilor care vor intra în grevă.

“Le-am solicitat reprezentanților sindicatelor din județ să-mi furnizeze aceste informații, numai un sindicat îmi trimisese ieri aceasta informatie, sper că imi trimite astăzi informatia si din partea celuilalt sindicat astfel încît să trimitem către directori pentru a știi care este resursa umană pe care se bazează, la numărul de membrii sindicali + așteptăm să vedem ce anume ne spun membrii sindicali cu privier la felul în care se va desfășura această grevă deoarece avem și responsabilitatea de a-I sprijini pe parinti și de a fi alaturi si de elevi + daca parintele îl trimite pe copil la școală noi nu putem să-I interzicem să fie în școală iar directorul ne va comunica daca poate să susțină sau nu cu personalul angajat măcar monitorizarea elevilor, să fie alături de ei în clasă chiar dacă nu există act de predare”, a declarat prof. SORIN MIHAI, inspector școlar general ISJ Constanța 

Președintele Klaus Iohannis le dă dreptate dascălilor. Acesta a transmis într-o postare pe pagina sa de socializare că va insista ca la Ministerul Muncii să se lucreze mai repede pe noul proiect de lege a salarizării, iar grilele care se fac să fie unele care satisfac nevoile învățământului. Ministrul muncii transmite însă că modificările privind legea salarizării unitare nu se pot face peste noapte.

“Dacă ne dorim un învățământ de foarte bună calitate, atunci sunt necesare nu doar școli moderne, săli de clasă și cabinete bine dotate, ci trebuie să avem grijă ca cei care formează tânăra generație, dascălii, să aibă toate condițiile pentru a-și face treaba. Salarizarea este foarte importantă, profesorii trebuie plătiți la adevărata lor valoare și le dau dreptate”, a scris președintele Klaus Iohannis pe pagina sa de facebook.

Revendicările sindicaliştilor din Educaţie vizează, printre altele, majorarea salariilor personalului din învăţământ, în conformitate cu importanţa socială a muncii prestate; plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar şi nedidactic; acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă personalului din învăţământ sau creşterea anuală a investiţiilor în învăţământ, pentru îmbunătăţirea bazei materiale şi a infrastructurii. Și sindicaliştii din Administraţie Publică şi Asistenţă Socială, care reprezintă peste 20.000 de angajați, vor intra în grevă. Calendarul acțiunilor va fi stabilit după 1 iunie.

Related Articles

Back to top button