Maraton pentru Educație Antreprenorială
Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin – CONAF este singura organizație patronală din România recunoscută de Comisia Europeană în România, ale cărui obiective principale sunt: susținerea și promovarea antreprenoriatului, educația, digitalizarea, dezvoltarea socio-economică sustenabilă a României.
„Maratonul pentru Educație Antreprenorială”, inițiat de Asociația Națională a Antreprenorilor (ANAA)*, în parteneriat cu Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF** ) este cel mai mare proiect național concretizat într-un concurs adresat tuturor liceenilor. Ca punct central, evenimentul constă în desfășurarea concursului de planuri de afaceri și premierea primelor 3 cele mai bune idei de afaceri.
Prin semnarea „Pactului pentru Educație Antreprenorială” cu Ministerul Educației în anul 2019, ca urmare a demersurilor efectuate de către CONAF, am reușit să introducem educația antreprenorială ca materie obligatorie încă de la gimnaziu și ne-am asumat totodată organizarea unor evenimente în teritoriu, dedicate înțelegerii importanței educației antreprenoriale, așa s-a născut ideea Maratonului pentru Educație Antreprenorială.
Primele 5 ediții au avut loc în județele Argeș, Brăila, Buzău, Constanța și Galați, unde ne-am bucurat de prezența unui public numeros, aproximativ 600 de persoane, format din reprezentanți ai autorităților publice locale, antreprenori, liceeni și profesori. Până acum am avut 40 de echipe participante coordonate de 40 de profesori, însumând astfel peste 200 de elevi înscriși la maraton. În perioada următoare vom ajunge Timișoara, Brașov, Neamț, Tulcea, București și Bihor, unde ne dorim să descoperim idei de afaceri inovative și tineri cu spirit antreprenorial pe care să îi aducem în etapa națională. Juriul fiecărei ediții este format din antreprenori cu notorietate, vectori ai mediului de business la nivel național, precum Marius Ghenea, Cristina Chiriac, Dragoș Petrescu, Tatian Diaconu, Anca Serea, Nicoleta Munteanu, Cristian China-Birta, etc.
În data de 12 iunie 2023 la București se va desfășura marea finală, unde vom avea 33 de echipe din județele Argeș, Bihor, Brașov, Brăila, București, Buzău, Constanța, Galați, Neamț, Timiș și Tulcea, echipe calificate ca urmare a finalelor județene.
Programul finalei va debuta cu discursuri ale reprezentanților organizatorilor și autorităților locale și va continua cu exemple antreprenoriale de succes. Acest panel va fi urmat de prezentarea proiectelor de afaceri pregătite de către echipele de elevi și, pe durata deliberării juriului, se va desfășura un scurt panel de educație antreprenorială. Programul evenimentului se va închide cu premierea a trei cele mai bune planuri de afaceri.