Actualitate

Amenzi usturătoare de la Garda de Mediu Constanța pentru neregulile de pe șantierele de construcții

Șantierele de construcții din județ sunt luate la bani mărunți de inspectorii Gărzii de Mediu Constanța, care au pornit controalele. Așa se face că în ultima perioadă a plouat cu amenzi pentru cei care nu respectă legislația în domeniu. O societate care ridică un bloc de 11 etaje pe strada Eliberării a fost amendată de inspectorii de mediu cu peste 67 de mii de lei, pentru mormanele de deșeuri de toate felurile care zac pe șantier.

La Constanța, blocurile se ridică văzând cu ochii și, cu gândul la câștig, constructorii ignoră legislația de mediu și modul în care se face depozitarea, separarea și eliminarea deșeurilor rezultate din construcții. Inspectorii Gărzii de Mediu Constanța au întețit însă controalele pe șantierele de construcții din județ și nu au milă atunci când constată nereguli.

“Se pare că sunt multe probleme la nivelul județului pe șantierele de construcții. Titularul are un acord de mediu, un act și se pare că nu respectă condițiile care sunt corelate cu legislația în vigoare. Și aici mă refer la deșeuri la gestionarea deșeurilor, ei trebuie să aibă stații de colectare separată, să le elimine prin operatori autorizați, cele valorificabile să le predea societăților autorizate, să țină evidența acestor deșeuri, să nu le țină în organizarea de șantier amenstecate și să nu creeze un disconfort prin antrebarea eoliană în mediu sau prin infiltrații în sol”, a declarat STELUȚA POPESCU, director Garda de Mediu Constanța 

Zilele trecute, inspectorii de mediu au controlat un santier din municipiul Constanta, din zona strazii Eliberarii, unde se realizeaza un proiect imobiliar de 11 etaje. In incinta organizarii de santier zac pe sol mormane de deseuri din constructii, pamant, spartura BCA, amestecate cu deseuri reciclabile din plastic, carton sau lemn. Constructorul nu a amenajat spatii dotate cu containere pentru colectarea separata a deseurilor, nu a tinut evidenta deseurilor generate si nu a luat masuri privind transportul, valorificarea sau eliminarea deseurilor catre societati autorizate informează inspectorii Gărzii de Mediu în urma controlului. Astfel, societatea a primit două amenzi în valoare totală de 67.500 lei și o listă de măsuri pentru conformarea cu prevederile legale în vigoare.

“Legislația privind regimul deșeurilor s-a modificat și amenzile au crescut considerabil. De exemplu, pentru neluarea măsurilor de colectare separată și predare a deșeurilor, amenda este cuprinsă între 40 și 60 de mii de lei. Sunt amenzi foarte mari. + la șantierele unde sunt probleme, bineânteșes că se aplică sancțiune se dau și măsuri și după se face o verificare. Din ce observ sunt titulari care iau măsuri și înțeleg și alții care nu se conformează și vor lua a doua amendă mai mare, bineânțeles pentru că nu s-au conformat, iar pe nerealizarea măsurilor stabilite amenda este între 50 de mii și 100 de mii de lei”, a declarat STELUȚA POPESCU, director Garda de Mediu Constanța

Iar controalele vor continua și în perioada următoare.

Related Articles

Back to top button