Actualitate

Sezon deschis la hamsie și șprot

S-a deschis sezonul la șprot și hamsie! Cel mai ieftin pește este acum din abundență  în Marea neagră, iar pescarii ajung să scoată chiar și câte o tonă pe zi. Asta înseamnă evident și profit pentru cherhanalele de la malul mării unde hamsia sau șprotul se vând ca pâinea caldă. O porție de hamsie costa la restaurant în jur de 35 de lei, iar una de șprot la jumătate.

Odată cu venirea verii pe litoral, turiștii găsesc bucate petru toate gusturile, dar de departe preferatul tuturor este peștele. Șprotul și hamsia nu sunt doar cei mai ieftini pești, sunt și cei mai sănătoși. Sunt asemănători, iar lucrul care îi diferențiează este prețul. Șprotul este mai ieftin.

Adrian Bilbă, biolog  – Acum este primăvară, se încălzește apa, iar rezultatele reproducerii se văd în aceste bancuri de pești, șprot și hamsie. Șprotul este turtit, aplatizat, mai mic. Hamisia este mai cilindrică, mai mare, cu o gură terminală. Este important pentru că putem identifica așa și produsul din farfurie.

În această perioadă pescarii ies în fiecare dimineață la taliene cu niste plase imense întinse pe fundul mării. Le scot cu atenție, iau peștele și se îndreaptă repede spre mal. Într-o zi bună ajung să scoată și câte o tonă de pește. Din bărci peștele ajunge direct în restaurante. Aici este preparat în funcție de preferințele turiștilor: pe plită, prăjit, afumat sau marinat.

Sorin Manăilă, proprietar cherhana – Din punct de vedere economic hamsia este mai ceruta de clienți. Șprotul de obicei se folosește marinat sau prăjit, dar hamsia este de dimensiune mai mare se curăță mai bine și este și mai gustoasă și mai cerută de clienti.  Hamsia se prăjeste în ulei sau se pune pe plită. Mai putem face și marinată, în ulei, sos roșu. Este perioada hamsiei. Talienele prind hamsie. Vapoarele șprot.

Porția de hamsie cu mămăligă și usturoi costă  într-o cherhana 35 de lei, însă vara pe litoral circa 30 de lei, în timp ce la chișcurile de pe faleză  ea poate fi „savurată” cu 15 lei / 100 grame. În pescăriile din Constanța, hamsia sau șprotul proaspăt scoase din mare costă  în jur de 10 lei/ kilogramul.

Related Articles

Back to top button