Actualitate

A doua zi de căutări disperate pe mare! Două persoane ar fi dispărut în larg

Operațiune de salvare contra cronometru la malul mării. Două persoane au fost date dispărute încă de ieri în zona Mamaia Sat și sunt căutate și la această oră de zeci de salvatori, pompieri, salvamari, scafandrii, unii veniți chiar din țară. E prima alertă din acest sezon estival la care ISU Dobrogea răspunde cu echipaje de intervenție pe mare. Apelul la 112 care anunța dispariția celor două persoane în apa mării a venit de la muncitorii care lucrau pe plajă. Unii martori susțin că cei doi au intrat în apă şi nu au mai ieșit la mal, alții spun că ar fi ieșit totuși în partea de sud a plajei. Căutările se vor desfășura până la lăsarea întunericului.

De la primele ore ale dimineții, 29 de scafandrii de la ISU Dobrogea, alături de colegi de la alte inspectorate din țară, cu 11 autospeciale în dotare și o ambarcațiune RIB au reluat căutările pe mare, în zona Mamaia Sat. Li s-au alăturat și salvamarii și pompierii care nu scapă din ochi niciun centimetru de plajă și cu toții speră ca începutul acestui sezon estival să nu fie marcat de o dublă tragedie. Zilele acestea este steag roșu pe litoral.

“Este vizibilitate, dar sunt și curenți. Ne ține mai mult pe larg așa + fundul este foarte curat și noi avem niște condiții foarte optime și nu avem cum să ratăm în condițiile în care cineva ar fi la fund”, a declarat CRISTINEL STANCU, scafandru.

Ieri, după amiază, muncitorii care lucrau pe plajă au anunțat la 112 că două persoane au dispărut în apa mării. Imediat s-a strigat mobilizarea pentru salvatori, pompieri, scafandrii, medici, Garda de Coastă și Agenția Română de Salvare a Vieții Omenești pe Mare. Scafadrii militari au lansat barca la apa și echipamentul de scufundare. Din larg, Garda de Coasta a început o misiune de supraveghere cu o vedetă rapidă, iar ARSVOM a trimis un echipaj de căutare si salvare. Pe mal, medicii, criminaliștii și coordonatorii ISU au stat de vorba cu turiștii și cu muncitorii care i-au văzut pe cei doi bărbați când au intrat în apă. Unii susțin că două persoane au intrat în apă şi nu au mai ieșit la mal, alții spun că ar fi ieșit totuși în partea de sud a plajei.

La căutări a participat și un elicopter SMURD care a survolat deasupra mării. Pe măsură ce timpul a trecut, forțele de căutare și salvare au luat în calcul și ipoteza ca cei doi bărbati să nu fi fost în vreun pericol și să fi ieșit la mal în altă parte a plajei. Pe nisip au fost găsite două perechi de șosete, dar asta nu înseamnă neapărat ca acestea aparțin celor doi bărbați. E prima alertă   la care ISU Dobrogea răspunde cu echipaje de interventie pe mare, deși sezonul estival nici nu a început.

“Sunt niște gropi în larg, verificăm aceste gropi pe o distanță de 300 de metri paralel cu malul la o adâncime de 3 4 metri. + am avut cazuri de acest gen, unde au fost găsiți în acele gropi + ținând cont de direcția vântului și direcția de curent al fundului mării există mari șanse să fie aduși la mal” a declarat  lt. Col. MARIAN CIULEI, șef centru scafandri ISU Dobrogea

Salvatorii vor încerca să dea de urma celor dispăruți până la lăsarea întunericului, apoi căutările vor fi sistate și reluate dimineața.  Anul trecut, 20 de turiști și-au pierdut viața în largul mării.

Related Articles

Back to top button