Actualitate

Patronii de pe litoral caută angajați! Ce salarii câștigă cei din industria HORECA?

Deși oficial sezonul estival a început, patronii de pe litoral sunt într-o continuă căutare de personal. Site-urile de profil sunt pline cu anunţuri de angajare. Se caută cameriste, barmani, ospătari, ajutori de ospătari, bucătari sau recepţioneri. În ultimii ani, nemulțumiți de salarii, tot mai mulți români au preferat fie să plece în străinătate ori pe vasele de croazieră, fie s-au reprofilat. Iar patronii s-au văzut nevoiți să apeleze la forță de muncă din afara țării. Asta în ciuda faptului că, susțin ei, salariile oferite sunt suficiente în raport cu nivelul de trai.

Un ospătar câștigă într-un restaurant de pe litoral în jur de 3000 de lei. Cam tot atât primește și un piccolo, iar un barman 3500 de lei. Dacă mai pui la socoteală și bacșișul primit, venitul pe lună depășeșete 4000 de lei. Programul este o zi la muncă/ o zi liberă. Bucătarii cu expriență pot câștiga și 1000 de euro pe lună. Iar o cameristă primeşte pe litoral un salariu care poate pleca de la 2.500 de lei net. Angajatorii oferă contracte de muncă, spaţii de cazare pentru cei care vin din alte localităţi, transport şi masă. Cu toate acestea, oamenii nu vin să se angajeze pentru câteva luni. În plus litoralul nu are tocmai o imagine bună în rândul turiștilor.

“Este foarte greu sa gasesti salariați în domeniul HORECA, mai ales după perioada pandemiei în care foarte mulți au migrat spre alte meserii. Incercăm să-i menținem pe cei pe care-i avem, incercam să luam tineri pe care să-i instruim si să-i formam, dar foarte greu. Din foarte multe motive este greu: o data pentru ca suntem într-o zonă un pic indepartată de oraș si e destul de greu cu transportul. Litoralul în general are o pată neagra cand vine vorba de angajari și de domeniul HORECA pentru ca cei care au activități sezoniere nu sunt fermi și constanți în angajamentele pe care le fac față de angajați si-atunci sigur ca asta se generalizeaza si e o mare problema pentru toata lumea”, a declarat Alexandru Munteanu, manager restaurant. 

“Doar tinerii sunt cei care vin sa lucreze in turism si asta datorita faptului ca atunci cand finalizeaza o scoala ei sunt de fapt atestati ca lucratori in turism, au o calificare de bucatar, ospatar, chelner picol, barman sau camerista ori receptioner. Astea se fac pe parcurs de obicei sunt scolarizati la locul de munca si apoi pleaca spre alte tari unde au mai multe luni de sezon, pleaca spre tari unde sunt mai bine platiti si cu siguranta asta se reflecta si-n calitatea serviciilor”, a declarat Cristian Bărhălescu, manager agenție de turism.

Sunt însă și patroni care realizează că dacă angajații nu este apreciați la adevarata lor valoare atunci riscă să îi piardă. Și pentru asta le oferă nu doar salarii decente, ci și bonusuri ca să îi fidelizeze.

“Anul acesta fac 4 ani de când am venit aici. Nu mă așteptam să fie așa aglomerat + În primul rând colegii, conducerea este ok. Salariul este ok. Nu sunt de acord cu plecatul afară. Eu unul nu aș putea să plec” a declarat Gabriel, ospătar.

“Totul este ok, lucrăm bine și cu cei din Bangladeș. Salariul este ok + Lucrez permanent și pot să fac orice, îți ajung banii pentru orice”, a declarat Roxana, ospătar. 

“Pe lângă să îmi întrețin familia și plăcerile personale, îi investesc în copilul meu+ Copilul are bacul, admiterea la facultate și admiterea la cluj. Banii se duc la el, el primează”, a declarat Dana, somelier. 

Și ca să suplinească lipsa forței de muncă unii patroni au decis să angajeze personal din străinătate. Cei mai mulți vin din Sri Llanka sau Bangladesh. Insă nu toți rămân. În unele cazuri, după doar o luna de zile, au fugit peste graniță.

“Am o familie, am un copil. Este destul de greu să fiu departe de ei, dar trebuie să facem sacrificii. Merg lunar în Sri Lanka + Banii pe care îi câștig îi trimit familiei si ce mai ramâne, pentru mine dar mă focusez pe familie”, a declarat Mohamed Ibrahim Ahamed, barman.

“Dacă aș fi lucrat în Sri Lanka nu aș fi câștigat banii aceștia. Aici salariul este foarte bun. Ne ajunge pentru mine și familia mea + Plănuiesc sa mă căsătoresc în decembrie și îi voi folosi pentru nuntă” a declarat Ayomi Darshany

“Incercam sa le oferim salarii destul de bune, incercam sa le creem conditii bune de munca, incercam sa fim fermi in promisiuni si sa le respectam. Spre exemplu, in fiecare final de sezon, anual ii ducem intr-o minivacanta unde avem tot felul de activitati de echipa si-ncercam sa-i instruim si sa le aratam ca si acest domeniu este foarte bun si nu trebuie sa aiba nesiguranta” + Foarte multi fug inca din primele zile, parasesc tara ilegal dar am avut si noroc si-am reusit sa formam si cativa baieti care au tot dus vorba acasa si-am reusait sa luam de acolo personal putin mai select, sa zic asa”, a declarat Alexandru Munteanu, manager de restaurant.

În acest moment litoralul românesc are un deficit de personal de aproape 20.000 de angajați.

Related Articles

Back to top button