Antrenamente pentru salvarea răniților, la Mihail Kogălniceanu
Armata americana a trimis la Mihail Kogalniceanu trupele medicale care scot ranitii din teatrele de razboi si-i evacueaza spre spitale militare de campanie. Sunt zeci de medici militari specializati in operatiuni aeriene de evacuare a ranitilor si terapie intensiva, chirurgi, ortopezi si urgentisti. Se antreneaza cu militarii romani si specialisti din Turcia, in diferite scenarii care presupun trimiterea ranitilor in orase-spital de pe tot cuprinsul Europei.
Puternicele avioane de transport Hercules pe care le utilizeaza armata americana au aterizat deja la Mihail Kogalniceanu. Fac parte din Escadrila de Evacuare Aeromedicala si se ocupa nu doar de transportul si ingrijirea pacientilor ci si de stabilirea destinatiei si a spitalelor care-i primesc pe soldatii raniti.
“Acesta este rolul nostru intr-un exercițiu la scară mai mare; facem asta tot timpul, dar la scară mai mică. Dacă ranitii pot fi stabilizati aici, o facem insa poate dura câteva zile. Insa dacă ceva trebuie să se miște destul de repede, putem muta pacienții în decurs de 12 până la 24 de ore. Putem face legaturi aeriene si sa ducem victimele in Statele Unite, daca e nevoie”, a declarat mj. STEPHEN KENNEDY, Chief Aeromedical Evacuation Control Branh
Planurile pe timp de lupta prevad ca cei mai grav raniti sunt transportati la Rammstein in Germania, iar cei care necesita interventii complicate si de lunga durata sa fie transportati peste ocean, in Statele Unite. Insa specialistii americani pot ridica rapid si spitale de campanie, la sol, in imediata apropiere a teatrelor de lupta. Medicii Escadrilei de Evacuare Medicala decid cine si unde merge. Ei fac triajul ranitilor la fata locului si cheama de la bazele aeriene oricate avioane de transport si interventie este nevoie.
“În orice caz, atunci când venim la război într-o luptă, ne uităm la leziuni provocate de explozie, leziuni ale scheletului muscular, unele leziuni psihice, arsuri, oase rupte – aceste lucruri pe care încercăm să le practicăm în exerciții”, a declarat col VANESSA MOSES, comandant 86th Aeromedical Evacuation Squadron
Zilele acestea americanii se antreneaza cu militarii nostri in diferite exercitii de razboi ce presupun ingrijirea ranitilor grav care vin din teatrele de operatiuni. Aeroportul Mihail Kogalniceanu gazduieste mai multe aterizari si decolari decat de obieci, iar acest gen de exericitii sporeste capacitate de cooperare intre armatele aliate, in caz real de lupta.
“Când un pacient trebuie transportat, pe noi ne cheama și noi stabilim in functie de nevoi de câte avioane este nevoie, câte echipe medicale trebuie, câte echipe de Terapie Intensiva trimitem – trimitem orice, in functie de nevoi. Ne miscam atat de repede, in funcție de rănile pacienților”, a declarat lt. col. TROY HANCOCK, Theater Validating Flight Surgeon
Exercițiile din aceste zile dau asigurări că forțele americane, forțele participante ale NATO și forțele partenere sunt antrenate să opereze împreună și gata să răspundă oricărei amenințări din orice direcție. Este un pas important pentru a asigura o capacitate de spitalizare pregatita oricand și gata de transport în sprijinul Armatei Statelor Unite în Europa, Africa și spatiul NATO.