Actualitate

START SABER GUARDIAN 23

Cel mai mare exercițiu militar NATO din România, SABER GUARDIAN 23 are loc la Capu Midia, acolo unde militarii români, americani și italieni au executat trageri de luptă, cu instalațiile HIMARS, LAROM și MLRS. Fiecare sistem are 18 instalații de lansare incluzând muniţia, elemente de comandă control, senzori, suport logistic. Exercițiul s-a desfășurat după un scenariu fictiv, iar proiectilele și-au atins țintele aflate în largul mării.  Aproximativ 10.000 de militari din țara noastră și din 13 națiuni aliate și partenere, printre care Statele Unite, Franța, Polonia și Italia, participă la exercițiu.

„Saber Guardian 23” reprezintă un vârf al pregătirii profesionale, este integrat în complexul de exerciții „DEFENDER 23” și cuprinde etape de planificare și organizare demarate înaintea celor de execuție operațională, care au loc în prezent.

Acesta continuă seria de exerciții începută în anul 2013 și se execută bienal, fiind conceput pentru intensificarea interoperabilității într-o gamă largă de misiuni pentru țările membre ale NATO și țările partenere. Exercițiul „SABER GUARDIAN 23” este inclus în programul de exerciții de antrenament comun USAREUR-AF, în vederea creșterii interoperabilității la nivel comun și multinațional cu forțele armate ale statelor aliate și partenere. Fiecare ediţie a Saber Guardian reprezintă valoare adăugată pe dimensiunea interoperabilităţii şi pregătirii în comun a forţelor aliate şi partenere, extrem de utile în contextul actualelor provocări de securitate. Relevanţa acestui exerciţiu pe flancul estic al Alianţei Nord-Atlantice este mai însemnată ca niciodată.

Related Articles

Back to top button