Actualitate

Poștașii, protest în fața Prefecturii Constanța

România pare că a intrat în zodia protestelor. După profesori și sindicaliștii din sănătate, a venit rândul poștașilor să-și strige neajunsurile în stradă. Zeci de  angajații ai Poștei Române au protestat în fața Prefecturii din Constanța. Oamenii spun că au ajuns la disperare din cauza salariilor mici și a condițiilor proaste de muncă. Sindicaliștii solicită salarii mai mari, tichete de vacanță, remedierea tuturor lipsurilor care conduc la condițiile precare de muncă și care le afectează sănătatea, dar și stoparea experimentelor de genul reorganizare a companiei, în urma cărora Poșta Română a pierdut de fiecare dată segmente de piață, venituri, prestigiu și salariați calificați.

Cu pancarde, vuvuzele, fluiere și mesaje țintite către guvernanți și conducerea Poștei Române, zeci de poștași au protestat în fața Prefecturii din Constanța. Angajații instituției sunt nemulțumiți de salariile mici, de condițiile proaste de muncă și de pierderea locurilor de muncă, din cauza managementului defectuos.

“Condiții de muncă extrordinar de proaste dar în primul rând în ultimii 3 ani de zile avem probleme cu traiul de zi cu zi. Salariatii postali din luna octombrie când s-a semnat un contract colectiv de muncă cu salarii minime anulându-se astfel ceea ce înseamnă vechime în muncă. Adică salariați cu 20, 30 de ani vechime sunt încadrați pe minim pe economie lucru care est erușinos pe ceea ce înseamnă managementul companiei și o ofensă adusă salariaților poștali”, a declarat FLORIN GHEORGHIU, președinte Sindicatul Poșta Română Constanța.

Angajatorul dorește, în prezent, să schimbe din pix încadrarea specifică salariaților poștali calificați și care au dat concurs pe post cu denumiri de meserii noi, nespecifice poștei, care nu se regăsesc în Codul Ocupațiilor din România, susțin sindicaliștii. Totodată, poștașii sunt la limita traiului de subzistență, din cauza creșterilor galopante din ultimii trei ani ale prețurilor la alimente, energie electrică, gaze, combustibili și ale tuturor bunurilor și seviciilor necesare unui trai decent.

“Sunt foarte nemultumită de salariu, de conditiile de muncă, concedii de odihna neluate de anii de zile, suntem expusi la orice risc”, a declarat un factor poștal

“Protestăm pentru salariile noastre mici care nu s-au mai mărit de atâta timp. Ce înseamnă meseria de poștaș? Este o meserie riscantă pentru ca noi umblam inca cu geanat plina cu bani sa ducem pensiile pensionarilor si daca suntem atacati platim acea geanta din banii nostri, ne-am obisnuit cu riscul meseriei”, a declarat un factor poștal.

Sindicaliștii solicită salarizarea celor peste 80% dintre angajații care sunt plătiți cu salariul minim pe economie la nivelul muncitorilor extracomunitari aduși pentru a suplini lipsa forței de muncă în diverse domenii, chiar și din activitatea poștală (salariul mediu brut pe economie). Astfel s-ar diminua plecarea forței de muncă românești în afara granițelor. Mai cer tichete de vacanță, dar și remedierea tuturor lipsurilor care conduc la condițiile precare de muncă și care afectează sănătatea lor, dar și stoparea experimentelor de genul reorganizare a companiei, în urma cărora Poșta Română a pierdut de fiecare dată segmente de piață, venituri, prestigiu și salariați calificați.

Related Articles

Back to top button