Actualitate

Localitățile din județul Constanța au proiecte importante în derulare

Municipalitatea a organizat prima întâlnire cu cetățenii, în vederea elaborării PUZ-ului Zonei Peninsulare

A avut loc prima întâlnire de lucru cu locuitorii zonei și publicul larg pentru „Actualizarea Planului Urbanistic Zonal reabilitarea și revitalizarea Zonei Peninsulare a Municipiului Constanța“ aprobat prin HCL nr. 416/2003 în cadrul căreia au fost discutate problemele și nevoile cetățenilor cu privire la zona de studiu.
,,Printre aspectele relevate de cetățeni ca fiind importante în elaborarea PUZ se regăsesc: nevoia de a identifica finanțări conexe pentru restaurarea și reabilitarea imobilelor valoroase, nevoia de a asigura locuri de parcare pentru rezidenți fără a impacta atractivitatea pietonală și siguranța circulației nemotorizate, amenajarea taluzurilor înalte ale falezei ca zone verzi publice, nevoia de a organiza accesul persoanelor cu dizabilități la zonele de promenadă și la plajă ș.a.
Această primă întâlnire face parte dintr-un proces mai amplu de elaborare participativă a documentației de urbanism. Ulterior acestei prime întâlniri, se vor organiza în lunile ce urmează focus-grupuri specializate pentru discuții cu instituțiile, mediul de afaceri, mediul asociativ (ONG-uri) și alți actori relevanți interesați. Totodată, propunerile preliminare vor fi elaborate în a doua jumătate a anului, urmând ca acestea să fie dezbătute public în 2024, conform calendarului de elaborare a documentației de urbanism,” au transmis reprezentanții Primăriei municipiului Constanța. 
În comuna Valu lui Traian se va construi o nouă creșă 
Comuna Valu lui Traian a obținut finanțare pentru construirea unei noi creșe mici, prin programul guvernamental de construire de creșe ,,Sfânta Ana”, Subprogramul ,,Unități și instituții de învățământ de stat” din cadrul ,,Programului naţional de construcţii de interes public sau social”.
Creșa va fi construită pe str. Socului nr. 6 – str. Zambaccian nr. 1, lot 2, sat Valu lui Traian, comuna Valu lui Traian.
Obiectivul face parte din amplul program pentru construirea de creșe, demarat în anul 2021 de Ministerul Dezvoltării, prin care se dorește creșterea locurile din creșele de stat.
Creșele vor fi construite după un proiect tip, elaborat de minister, care vine în ajutorul autorităților publice locale și care va diminua timpul necesar construcției.

Primăria municipiului Constanța dă asigurări că apa mării este potrivită pentru îmbăiere

Calitatea apei de îmbăiere este excelentă pe întregul litoral românesc.
Mesajul este transmis de autorități în urma zvonurilor și informațiilor negative care au fost transmise în ultimele zile.
,,Vă rugăm să nu luați în considerare decât informațiile venite de la autoritățile abilitate și să nu dați crezare dezinformărilor care apar în spațiul public! În ultimul timp au apărut informații nereale privind calitatea apei. Direcția de Sănătate Publică Constanța a recoltat deja probe în acest sezon de îmbăiere iar analizele au relevat o calitate a apei excelentă.
Dealtfel analizarea probelor de apă de mare se realizează în permanență. Riscul este aproape inexistent ca apa costieră să fie contaminată pe viitor.
Totuși, în cazul în care, în urma analizelor, rezultă o posibilă contaminare a apei costiere, populația va fi  înștiințată iar îmbăierea va fi interzisă,” dau asigurări reprezentanții Primăriei municipiului Constanța.

Primăria Valu lui Traian a scos la licitație contractul de execuţie pentru „Creşterea eficienţei energetice şi gestionarea inteligentă a energiei la Grădinița nr.1 și After School”

Primăria Valu lui Traian a lansat licitația publică pentru achiziția contractului de execuţie lucrări, montaj utilaje, echipamente tehnologice și funcționale pentru obiectivul de investiții „Creşterea eficienţei energetice şi gestionarea inteligentă a energiei în unităţile de învăţământ din comuna Valu lui Traian, Grădinița nr.1 și After School”.
Obiectivul investiției îl reprezintă creşterea eficienței energetice a clădirilor publice în care îşi desfăşoară activitatea Grădinița nr. 1 şi After School, dar şi îmbunătățirea calității mediului prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, reducerea consumului anual de energie primară şi promovarea utilizării surselor regenerabile de energie.
Costul estimativ al obiectivului de investiții este de 2.567.201,59 Iei fără TVA.
Achiziția vizează contractul de finanțare nr. 311/G/GES/09.05.2023. Sursa de finanțare: fonduri ale Uniunii Europene prin Administrația Fondului pentru Mediu – Creșterea eficienței energetice și gestionarea inteligentă a energiei în unitățile de învățământ.
Ofertele se pot depune până la data de 19.06.2023, ora 15:00.
Termenul de execuție al contractului este de zece luni de la data predării amplasamentului și al ordinului de începere a lucrărilor.

O delegație din Techirghiol a vizitat localitatea înfrățită Sūleymanpasa din Turcia

O delegație a Primăriei și Consiliului Local Techirghiol a participat în perioada 8-11 iunie la evenimentele prilejuite de a 57-a ediție a Festivalului Cireșelor de la Sūleymanpasa – Turcia, localitate cu care orașul Techirghiol este înfrățit.
Delegația română a transmis mesajul primarului Iulian Constantin Soceanu și a
prezentat intenția de înfrățire a Liceului Teoretic ,,Emil Racoviță din Techirghiol” cu o școală din Sūleymanpasa.
Totodată s-a discutat și despre intenția de înfrățire între Clubul Sportiv Sparta Techirghiol și Direcția de Sport a Primăriei Sūleymanpasa.
Delegația română a vizitat  „Centrul pentru femei și tineret Aydoğdu din municipiul Süleymanpaşa”,  care a fost deschis în urmă cu câteva luni.
,,Cu același prilej a fost planificată și organizarea unui turneu de fotbal care să se desfășoare în cele două orașe înfrățite,” au transmis reprezentanții Primăriei Techirghiol.

Related Articles

Back to top button