Actualitate

Taberele școlare de pe litoral, pregătite și nu prea să-i primească pe copii

Au mai rămas cateva zile pana la mult asteptata vacanta de vara, iar parintii se gandesc deja unde sa isi trimita copiii in tabără. La malul marii au de unde alege. Trei tabere de stat, doua la Eforie si una la 2 Mai isi vor deschide portile in cateva zile. Și ar fi fost mai multe dacă statul român ar fi avut grijă de ele. Din păcate tabara de la Năvodari, în care an de an ajungeau mii de elevi, a ajuns o ruina.

În tabara de copii de la Eforie mai e nevoie doar de mici retușuri. Prima serie vine abia pe 19 iunie, asa ca mai este timp pentru finisaje. Camerele au fost deja văruite, lenjeria a fost pusă pe pat iar grupurile sanitare au fost igienizate. În jur de 130 de lei costa o zi în tabara de la Eforie. In pret este inclusă cazarea si trei mese pe zi. La asta se adaugă accesul la terenurile de sport, la cele de joaca ori la echipamentul de fitness urban.

“Suntem pregătiți suntem pe ultima sută de metri, mai avem mici reparații în exterior, spații verzi și parcare. Tariful pe zi este de 130 de lei, din care 58 de lei trei mese și restul cazare. Avem 70 la sută grad de ocupare la Eforie Sud si Eforie Nord. Noi avem 300 de locuri si Tabăra Luminița 175”, a declarat Nicolae Ghindici, administrator tabără.

Bucătăresele au stabilit deja meniurile și au acordat o atenție aparte copiilor cu nevoi alimentare speciale.

“Este gata totul, avem un meniu diversificat, sunt multe produse pentru copii, fructe, pentru că este vară. Îi așteptăm cu drag și cred că și ei vor să vină la plajă. Cât ne putem înbcadra și îi putem ajuta, sigur, cu mare drag”, a declarat Vasilica Ghiga, bucătăreasă

În taberele scolare de stat copiii stau cate 6 sau chiar 8 in camera plus insotitorul.  Cu certitudine numărul locurilor în taberele școlare de stat ar fi fost cu mult mai mare iar oferta mai diversificată dacă și statul român s-ar fi îngrijit cum trebuie de toate locațiile deținute. Toți cei care ajung în Năvodari și doresc să retrăiască amintirile copilăriei pleacă dezamăgiți. Din locul unde cândva se bucurau de vacanță mii de copii au rămas doar ruine.

“Așa arată acum vechile pavilioane în care an de an mii de copii veneau și își petreceau vacanțele în tabăra de la Năvodari. Acum totul arată dezolant. Tâmplăria a fost fie furată fie distrusă, mobilierul a avut aceeași soartă iar clădirile stau să cadă. Totul arată nu dezolant, ci înfiorător de dezolant”, transmite Cătălina Buzoianu, reporter Antena 3 Constanța. 

Din spaţiile de cazare s-au desprins bucăţi de tencuială, iar bălăriile au crescut în voie peste tot. Pe vremuri aici, ajungeau, pe serie, 14.000 de copii. După Revoluţie, tabăra a fost disputată de Primăria Năvodari şi o companie de turism, care a preluat patrimoniul sindicatelor. Lupta nu s-a sfârşit nici în prezent, pe rolul instanţelor fiind mai multe acţiuni.

Referitor la situația juridică a Taberei de Copii Năvodari, putem preciza faptul că societatea comercială SIND ROMÂNIA are în proprietate clădirile și în folosință terenul aferent acestora, conform sentinței civile nr. 4751/03.05.2018, pronunțată în dosarul civil nr. 14254/212/2015, prin care instanța de judecată a dispus:

 “Obligă pârâta Tabăra Năvodari SA să lase reclamatei (SC SIND ROMÂNIA SRL) în liniștită posesie bunul imobil-teren, în suprafață de 581.373 de metri pătrați, precum și în deplină proprietate și liniștită posesie bunurile imobile-construcții, edificate pe acest teren”.

Astfel, orașul Năvodari nu are ca activitate “Tabăra de Copii Năvodari” și sperăm ca SC SIND ROMÂNIA SRL să aducă din nou Tabăra de Copii Năvodari la nivelul promis și că își va îndeplini condițiile pentru care a obținut clădirile în proprietate și terenul orașului Năvodari în folosință”, a transmis Primăria Năvodari.

 Reprezentanții companiei de turism spun că își doresc reabilitarea taberei.

“Noi am făcut toate demersurile necesare în vederea obținerii de fonduri atât europene cât și locale în vederea reabilitării și chiar a unei refaceri masive a ceea ce era acolo pentru a reda tabăra circuitului de tabere pentru copii”, a declarat CORNELIU NĂDRAG, Director sucursala Năvodari SIND Romania.

Între timp, tabăra continuă să se degradeze. Numarul de locuri de care dispun taberele scolare de stat în acest moment de la malul marii este de 600. Primii copii sunt asteptati sa soseasca incepand de pe 19 iunie.

Related Articles

Back to top button