Actualitate

DSP Constanța: “Apa de îmbăiere, EXCELENTĂ pe litoralul românesc”

Municipalitatea și reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Constanța ne liniștesc! Calitatea apei mării pe litoralul românesc este excelentă pentru îmbăiere de la nord până la sud, arată analizele efectuate pe probe de apă de mare. Analizele se realizează în permanență, iar riscul este aproape inexistent ca apa costieră să fie contaminată pe viitor, spun specialiștii. În cazul în care, în urma analizelor, rezultă o posibilă contaminare a apei costiere, populația va fi înștiințată la timp, iar îmbăierea va fi interzisă.

Pentru că în ultimele zile au apărut numeroase știri negative despre litoralul românesc, despre care s-a afirmat că reprezintă un adevărat pericol pentru turiști, specialiştii ţin să ne liniștească și ne transmit că apa mării este tocmai bună de îmbăiere. Potrivit Direcției de Sănătate Publică Constanța, până acum au fost recoltate probe de îmbăiere, iar analizele au relevat o calitate a apei excelentă.

“La momentul acesta analiza la apa de îmbăiere este foarte bună, este în parametri. Noi începând de astăzi am început să facem monitorizarea apei pe tot litoralul din Vama Veche până la Corbu zilnic și mai mult decât atât am extins parametri pe care îi verificăm și vom afișa pe siteul instituției rezultatele. Deci analizele pe care le-am prelevat astăzi, sâmbătă vor fi gata rezultatele. Am vb și cu colega mea de la DSP Tulcea și și ei verifică apa de îmbăiere la Sfântu Gheorghe și Sulina. La acest moment nu avem niciun indicator care să ne alarmeze și să ne dea un motiv să dăm vreo instrucțiune cum că ar fi vreo problemă” a declarat CRISTINA SCHIPOR, director DSP Constanța.

Reprezentanții Primăriei au transmis o informare publică și ne sfătuiesc să nu luăm în considerare decât informațiile venite de la autoritățile abilitate și să nu dăm crezare dezinformărilor care apar în spațiul public. Specialiștii de la DSP susțin că că analizarea probelor de apă de mare se realizează în permanență. Riscul este aproape inexistent ca apa costieră să fie contaminată pe viitor, se arată în informațiile transmise de Primăria Constanța.

“OMS-ul și Ucraina nu au anunțat niciiun caz de holeră. Atâta timp cât în Ucraina nu este niciun caz la momentul acesta nu avem de ce sa ne facem noi probleme. Bineînțeles că vom monitoriza în următoarele două săptămâni dar vom extinde dacă ceva ne va ridica semne de întrebare + în mod uzual facem enterococul…noi am extins cu salmonela și vidrio, ceva analize specifice pentru holeră”, a declarat CRISTINA SCHIPOR, director DSP Constanța.

Informații în timp real privind monitorizarea calității apei de îmbăiere în sezonul estival pot fi consultate pe site-ul Direcției de Sănătate Constanța. În cazul în care, în urma analizelor, rezultă o posibilă contaminare a apei costiere, populația va fi înștiințată iar îmbăierea va fi interzisă, se arată în informarea Primăriei Constanța.

Related Articles

Back to top button