Screening pentru cancerul colorectal la SCJU
Campania de screening pentru cancerul colorectal, continuă la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța. Este un proiect ce se desfășoară în șase județe ale țării și își propune ca accesul la servicii durabile și de înaltă calitate să crească și, implicit, numărul de persoane care beneficiază de programe de sănătate pentru patologia cancerului colorectal să crească. În cadrul acestei campanii, vor fi asigurate resurse umane specializate în acordarea de suport medical și pshihologic, pacienților.
La Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța a fost organizată o conferință ce a marcat continuarea campaniei de screening pentru cancerul colorectal. Proiectul se desfășoară în 6 județele ale țării, iar Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța are funcția de coordonator.
„Împreună depunem toate eforturile pentru ca populația județului să beneficieze de aceste servicii și să aibă acces cât mai facil. Ni s-au alăturat 160 de medici de familie, iar în centrul de screening din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța au fost efectuate până în prezent aproape 400 de endoscopii inferioare digestive”, a declarat Ionuț Cornel Ionescu, manager SCJU Constanța.
Proiectul pilot are ca obiectiv dezvoltarea cadrului de implementare a unui program național de screening organizat pe baze populaționale, pentru ca serviciile preventive oferite să fie eficace și accesibile.
„Este foarte important ca să identificăm la momentul oportun axa deschisă pe domeniul nostru de referință, sănătate, astfel încât să putem atrage cât mai mulți bani, cât mai multe proiecte și cât mai multe programe. De ce? Ca la sfârșit să putem crește încrederea populației în actul medical, să îmbunătățim pe cât putem serviciile publice medicale pe care SCJU le prestează, astfel încât, la sfârșitul acestor proiecte să ne declarăm mulțumiți că ne-am atins obiectivele”, a declarat Oana Martin, director executiv Direcția de Dezvoltare Județeană.
În cadrul proiectului pilot de screening pentru cancerul colorectal s-au alăturat 160 de medici de familie din cei peste 400 la nivelul întregului județ.
„Sunt doar 100 și, având în vedere că noi avem 400 și de medici de familie la nivelul județului Constanța. Eu cred că împreună putem face un efort să mai atragem în acest proiect medici de familie. E adevărat că este un voluntariat cumva, dar asta nu vine decât în beneficiul pacientului și al cetățeanului de a descoperi cât mai incipient această boală”, a declarat Cristina Schipor, director executiv DSP Constanța.
„Programul european de combatere a cancerului recunoaște astăzi valoarea medicinei personalizate și această medicină personalizată are 4 piloni și anume: prevenție, detectare precoce, tratament și asigurarea calității vieții. Cancerul colorectal, din fericire, poate beneficia de screening și depistare prococe și acest lucru se poate realiza datorită faptului că există astăzi instrumentele necesare pentru acest screening”, a declarat prof. univ. dr. Doina Ecaterina Tofolean, decan Facultatea de Medicină UOC.
Evenimentul „Screeningul pentru cancerul colorectal, de la proiecte pilot la program național – provocări și oportunități” reprezintă un demers pentru evaluarea progresului programului pilot de screening în regiunea Sud-Est pentru a identifica pașii de urmat pentru îmbunătățirea prevenției cancerului colorectal în România, dar și pentru a fundamenta dezvoltarea programului național de screening pentru cancerul colorectal.