Educație/Cultura

“Ziua Universală a Iei”, celebrată la Muzeul de Artă Populară Constanța

Până duminică – 25 iunie, pe platoul din faţa muzeului, vor fi prezente două creatoare de ii și cămăși tradiţionale românești – Goran Iulia din Breaza (Prahova), şi Andronic Vera din localitatea Mănăstirea Humorului (Suceava).
Acestea vor face demonstraţii de lucru şi vor oferi informaţii legate de varietatea motivelor, croiului şi modelelor autentice ale iilor și cămășilor vechi şi noi din zona pe care o reprezintă.
La manifestare va fi prezentă și Epsen Memet din Constanța, care va face dovada măiestriei în ceea ce privește realizarea podoabelor din mărgele care accesorizează cămășile.
Totodată, membrele Asociaţiei „Cusături dobrogene” din Constanţa vor face demonstraţii de lucru, fiind organizate după modelul şezătorilor de altădată.
„Ziua Universală a Iei” e un prilej prin care sărbătorim cămașa femeiască, piesa care imprimă strălucire și dă specificitate costumului tradițional femeiesc.
Amintim că, la sfârşitul anului trecut, de Ziua României, cămaşa cu altiţă sau ia românească, cum este cunoscută de toată lumea, a intrat pe Lista Patrimoniului Imaterial UNESCO, devenind element de identitate culturală în România şi Republica Moldova.

Related Articles

Back to top button