Actualitate

Paradă de costume populare româneşti de ziua IEI

Sâmbătă, 24 iunie 2023, Grădina Botanică din Galaţi a fost gazda unui spectacol de excepţie „Poartă cu mândrIE o IE”, prin care a fost celebrată IA românească, cea care a uimit lumea întreagă prin frumuseţe, poveste, broderii şi migala cu care este ţesută.

Evenimentul a fost organizat de Consiliul Judeţean Galaţi, prin Centrul Cultural „Dunărea de Jos”, împreună cu „Flori de IE”.

La doar câteva luni după ce cămaşa cu altiţă – element de identitate românească – a fost introdusă în patrimoniul UNESCO, peste 6.000 de oameni au sărbătorit Ziua IEI la Galaţi, printr-un spectacol, momentul culminant al evenimentului fiind parada celor 100 de costume populare româneşti care fac parte dintr-o colecţie unică, adunată de-a lungul anilor de Cristina Chiriac, fondatoarea brandului „Flori de IE”. Create cu mai bine de 100 de ani în urma, costumele populare, purtate cu mândrie de 100 de doamne şi domnişoare din Galaţi, i-au încântat pe cei prezenţi.

Portul popular, cămașa cu altiță, trebuie privită ca un vector al unor valori decantate în peste 40.000 de ani de existenţă pe aceste meleaguri. Din mamă în fiică, bunătatea, iubirea, cinstea, curăţenia, au prins formele, culorile şi simbolistica ce trezeşte în spatele esteticului incontestabil, acel sentiment de deja vu al unor poveşti trăite şi coagulate în ceea ce ne curge fiecăruia prin vene. Flori de Ie a fost gândit a fi mai degrabă un pergament de simţire românească, care prin valoarea sa comercială să se susţină într-o călătorie prin fiecare colţ al mapamondului. Evenimentul ce a avut loc pentru a doua oară la Galaţi, sub ochii a mii de oameni, a fost o defilare a 100 de fete, în spatele cărora s-au cristalizat într-un curcubeu emoţionant mii de ani de simţire românească. Ceea ce s-a întâmplat prin reuşita luptei noastre pentru includerea delicatei cămeşi cu altiţă în patrimoniul mondial imaterial UNESCO este în fapt recunoştinţa pentru fiecare fir trudit de femeile locului, pentru fiecare gând ţesut pe pânza istoriei. Flori de Ie înseamnă formă, culoare, imaginaţie, poveste şi respect, dar mai ales istorie a unui popor care ştie a trăi frumos. Mulțumesc domnului Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați si întregii sale echipe pentru organizarea evenimentului „Poartă cu mândrIE o IE”, a declarat Cristina Chiriac, fondatoarea brandului Flori de IE”.

Spectacolul „Poartă cu mândrIE o IE” a fost deschis de Ansamblul Folcloric ”Doina Covurluiului”, iar seara s-a încheiat cu un show marca Loredana Groza şi Banda Agurida.

A fost o mare bucurie să văd că mulţi dintre cei veniţi la această sărbătoare au venit îmbrăcaţi în IE, inclusiv copii. Ducem mai departe tradiţiile noastre autentice şi arătăm copiilor lucrurile frumoase lăsate moştenire de bunicii noştri”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Florea.

Related Articles

Back to top button