ActualitateEducație/Cultura

Se va inaugura Castrul Roman de la Ovidiu

Primăria Ovidiu vă invită în data de 7 iulie, începând cu ora 17:30, la inagurarea Castrului Roman situat în cartierul Ovidiu Sud, oraș Ovidiu.

Evenimentul va debuta cu defilarea și reprezentația artistică a două grupuri de reconstituire istorică din Sibiu,  Castrum Novis şi Terra Apulum. Programul include un concert al Teatrului Național de Operă și Balet ,,Oleg Danovskc’’ şi premiera unui film documentar, urmate de vizitarea sit-ului arheologic.

Proiectul Sit Arheologic Ovidiu, a fost realizat cu fonduri europene prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020, și a avut ca scop conservarea, reconstituirea parțială și integrarea în circuitul turistic a acestui obiectiv istoric deosebit ce figurează în lista monumentelor istorice de categoaria A din România.

Situl identificat în sudul localității (cartier Ovidiu Sud) este compus dintr-un castru roman, o așezare civilă și o bazilică paleo-creștină. Iar astăzi în fața bazilicii veți putea observa pe soclu, bustul sculptat în piatră a lui Dionisie Exigul, călugar scit ce a trăit în Sciția Minor (Dobrogea Veche) în aceiași perioadă în care bazilica funcționa, care a fost donat de către Înalt Preasfințitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului către administrația din Ovidiu în anul 2023.

Castrul roman este o fortificație de secol VI, ce avea rol defensiv, fiind practic construit pentru a apăra apeductul ce alimenta cetatea Tomis. Fortificația militară de la Ovidiu era una de tip Quadriburgium, având patru turnuri, două circulare și două rectangulare, toate amplasate în afară, pe colțurile incintei. Ruinele fortificației au fost identificate încă din anul 1972, chiar în dreptul insulei ce astăzi poartă numele marelui poet latin Publius Ovidius Naso. Suprafața interioară a castrului este de aproximativ 2200 metri pătrați, având laturi de 55 pe 40 de metri. În interiorul incintei, în latura de Nord, a fost identificat un singur edificiu. Potrivit specialistului ce a condus cercetările arheologice din ultimii ani, dr. Constantin Băjenaru, castrul a fost construit, cel mai probabil, în timpul împăratului Iustinian și putea adăposti o garnizoană de până la 50 de militari.

Vestigiile antice din zona orașului Ovidiu au supraviețuit luptei cu timpul și se înfățișează astăzi vizitatorilor, reconstituite special pentru a spune povestea acestor locuri, o poveste veche de peste un mileniu și jumătate, petrecută aici, pe malul Lacului cel Dulce ca Laptele…

Related Articles

Back to top button