Actualitate

Turiști în siguranță, la mare

Vară de vară, se întâmplă nenumărate accidente pe plajele de pe litoralul românesc, soldate chiar cu decese. Iar principalul motiv este reprezentat de ignorața cu care turiștii tratează indicațiile salvamarilor. Și pentru că se anunță un weekend extrem de aglomerat, din care nu vor lipsi distracția, voia bună, bălăceala dar și atenționările meteorologice de vreme instabilă, salvamarii trag un semnal de alarmă și vin cu recomandări pentru cei care sunt deja în vacanță sau urmează să sosească pe litoral să țină cont de steagurile arborate pe plajă.

Este o certitudine că weekendul care se apropie cu paşi repezi va fi unul extrem de încărcat, având în vedere că festivalul Neversea stă să înceapă. Valul foarte mare de turiști se va îndrepta, totodată, și către celelalte plaje din Constanța. Chiar şi aşa, salvamarii și autoritățile ne sfătuiesc să ținem cont de faptul că Marea Neagră este extrem de periculoasă. De aceea, atunci când vreţi să intraţi în apă, trebuie să țineţi cont de steagurile arborate în punctele de salvamar. Gabriel Culea, coordonatorul salvamarilor din Mamaia, ne-a oferit câteva recomandări care ne pot ajuta să avem o vacanţă cât mai liniştită, fără incidente pe plajă.

“Cel mai important este atunci când începem activitatea se arborează steagul roșu cu galben înseamnă prezența salvamarului pe punctul de lucru. În momentul în care se arborează steagul galben semnifică cei care sunt experimentați să intre la îmbăiere, copiii să nu mai fie lăsați singuri cu obiecte gonflabile în apă, când se arborează steagul roșu este interzis la scăldat și nu avem voie la îmbăiere. Fiind foaret aglomerată plaja, părinții trebuie să fie atenți cu copiii, pentru că se pierd foarte ușor, își pierd orientarea iar în cazul în care se întâmplă trebuie să meargă de urgență la serviciul de salvamari pentru că noi putem comunica foarte ușor prin stație atât între noi cât și cu cei de la poliție să putem găsi copilul cât se poate de repede”, a declarat GABRIEL CULEA, coordonatorul salvamarilor din Mamaia 

De asemenea, dacă condițiile meteorologice sunt nefavorabile sau marea e agitată, e de preferat să rămâneți doar în zona de nisip și să nu intrați în apă.

“Noi ne uităm pe prognoza meteo, am observant că undeva spre sfârșitul săptămânii va bate vântul, iar când observăm că marea devine agitată noi deja luăm măsuri să prevenim turiștii să fie atenți la îmbăiere”, a declarat GABRIEL CULEA, coordonatorul salvamarilor din Mamaia 

Și reprezentanții serviciului de ambulanță Constanța vin cu recomandări pentru turiștii de toate vârstele, dornici de mare, soare și distracție pe plajă.

“Deoarece se anunță zile cu temperaturi foarte ridicate recomandăm cetățenilor evitarea plimbărilor între orele 11 și 18, evitarea expunerii prelungite la soare între aceste ore, consumul de lichide apă 1,5, 2 litri pe zi, evitarea consumului de băuturi alcoolice, care conțin foarte multă cofeină și consumul de foaret multe fructe și legume proaspete. De asemenea, purtarea pe cap a unor pălării sau șepci și purtarea îmbrăcăminții de culoare deschisă, de preferință din materiale ușoare”, a declarat dr. CLAUDIA TATARICI, purtătorul de cuvânt al SAJ Constanța.

Potrivit Primăriei Constanţa, pe tot parcursul sezonului estival, peste 109 salvamari și personal de prim ajutor lucrează la capacitate maximă și veghează plajele din Constanța și Mamaia.

Related Articles

Back to top button