Actualitate

Fenomenul deepfake, sancționat

Mai mulți parlamentari au inițiat un proiect de lege privind utilizarea responsabilă a tehnologiei în contextul fenomenului deepfake. Scopul acestuia este de a interzice și sancționa tentativa de reproducere a imaginii unei instituții sau persoane cu ajutorul inteligenței artificiale. Proiectul de lege a fost adoptat de Senat și se află în circuitul Camerei Deputaților pentru votul final.

Proiectul de Lege privind utilizarea responsabilă a tehnologiei în contextul fenomenului deepfake este susținut de mai mulți parlamentari, inclusiv constănțeni. Este vorba despre o inițiativă ce își propune să controleze fenomenul deepfake și, practic, modul în care inteligența artificială creează o realitate falsă ce include instituții sau persoane.

„Cred că ați văzut filmulețe pe rețele de socializare create de inteligența artificială prin care diferite persoane susțineau un discurs sau făceau o declarație total neadevărată, nu era acea persoană. Sunt soft-uri în momentul de față capabile să reproducă vocea unei persoane, să reproducă mimica feței, astfel încât se creează mai mult decât știrile false scrise într-un ziar, scrise pe un site. Se creează falsa realitate că persoana respectivă chiar ar fi declarat anumite lucruri. În sensul acesta este votată, adoptată, o lege care interzice și sancționează foarte dur astfel de tentative”, a declarat Lucian Lungoci, deputat PSD Constanța.

Fenomenul deepfake reprezintă o altă problemă cu care societatea noastră se confruntă. O dezvoltare rapidă a acestei tehnologii poate însemna o pagubă în ceea ce privește imaginea, reputația sau demnitatea unei persoane sau instituții.

„Acest proiect este menit să limiteze într-un fel, să controleze și să sancționeze fenomenul deepfake, deoarece orice persoană este expusă, fie ea persoană publică sau nu acestui risc de a se găsi într-un material video, de exemplu, în care spune și face lucruri pe care poate nici măcar nu le-a gândit vreodată, deoarece știința, tehnologia a avansat atât de mult, încât putem crea această realitate virtuală foarte greu de deosebit de realitatea adevărată”, a declarat Cristina Dumitrache, deputat PSD Constanța.

În momentul în care legea va intra în vigoare, cei care realizează astfel de conținut, vor fi obligați să afișeze un avertisment și să precizeze faptul că nimic nu este adevărat, ci doar o realitate virtuală.

„Se propune un control pentru cei care difuzează materiale online, dar a căror origine sau sursă nu este foarte clară, să posteze, să afișeze un mesaj în acest sens. Un fel de avertisment prin care să se atragă atenția utilizatorilor că informația nu este verificată și că este bine să o privească, să o primească cu circumspecție”, a declarat Mircea Banias, deputat PNL Constanța.

Proiectul de Lege privind utilizarea responsabilă a tehnologiei în contextul fenomenului deepfake a fost adoptat de Senat la sfârșitul lunii iunie și se află în circuitul Camerei Deputaților pentru votul final.

 

Related Articles

Back to top button