Actualitate

De vineri revine taxa de pod de la Fetești

Atenție șoferi! Vom plăti din nou taxa de pod de la Feteşti. Aceasta va fi reintrodusă începând de vinerea aceasta, de la miezul nopții, după ce a fost suspendată din cauza reparaţiilor la podul peste braţul Borcea. De la 1 iunie s-a circulat pe o singură bandă pe sens. Şantierul s-a terminat, iar acum se circulă normal. Podul a fost reparat prima dată după 38 de ani, iar în timpul lucrărilor statul spune că a pierdut 20 de milioane de lei pentru că nu a încasat taxa de trecere.

Astfel, începând de vineri, 14 iulie, de la miezul nopții, achitarea peajului pentru tranzitarea podurilor dunărene de la Fetești – Cernavodă redevine obligatorie pentru participanții la trafic, anunță reprezentanții Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, împreună cu oficialii din Ministerul Transporturilor. Aceasta va putea fi plătită fie online, fie prin sms, fie la ghișeele de pe autostradă. Valoarea taxei de pod pentru autoturisme este de 13 lei.

Taxa de pod de la Fetești nu s-a mai plătit începând cu 1 iunie 2023, după ce a fost publicat în Monitorul Oficial ordinul prin care se suspendă aplicarea tarifului de trecere pentru utilizarea podurilor peste Dunăre între Fetești și Cernavodă, pentru toate categoriile de vehicule.

După 38 de ani în care nu a avut loc nicio lucrare semnificativă de reabilitare, podul de la Fetești, peste brațul Borcea, a intrat în reabilitare în 2021, odată cu semnarea contractului în valoare de 68 de milioane de lei. În luna februarie 2023, lucrările au fost reluate. Din acest motiv, calea 2 de circulație, sensul Constanța – București, a fost închisă traficului.

Aşa s-a ajuns în situaţia în care minivacanţele de 1 Mai, de 1 Iunie şi Rusalii s-au format cozi pe zeci de kilometri, care au pus serios la încercare nervii şoferilor.

În timpul lucrărilor statul a pierdut 20 de milioane de lei pentru că nu a încasat taxa de trecere.

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere transmitea zilele trecute că stadiul fizic al lucrărilor de reabilitare este de 78% în prezent, iar după finalizarea sezonului estival, se vor mai introduce restricții de trafic pentru realizarea ultimelor lucrări de mult mai mică anvergură, în vederea finalizării reabilitării și realizării recepției.

Circulația pe Podul de la Fetești peste brațul Borcea s-a redeschs integral de joi, 6 iulie.

Lucrările de reparații structurale realizate la podurile dunărene Borcea și Cernavodă vor avea o perioadă de serviciu de cel puțin 40 de ani, garanția fiind de 5 ani după recepție.

Related Articles

Back to top button