Actualitate

Studenții, noi facilități de călătorie

Vești bune pentru studenți. Reducerea acordată la biletele de tren a fost majorată de la 50% la 90%, iar vârsta până la care aceasta se acordă a fost mărită de la 26 la 30 de ani. Noile prevederi apar în Legea învățământului superior, publicată recent în Monitorul Oficial și care intră în vigoare din septembrie anul acesta.

Prin modificările recente aduse Legii învățământului superior, studenții vor beneficia de o serie de facilități remarcabile. Mai exact, Legea nr.199, publicată în Monitorul Oficial al României, nr. 614 din 05.07.2023, conferă o serie de noi drepturi studenților. Costul transportului în comun local și intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, și naval va fi redus cu 90%, pe toată durata anului calendaristic. Așadar, fie că folosesc tramvaiul, metroul sau chiar trenul ca să ajungă la facultate, studenții cu vârsta până în 30 de ani, înmatriculați la forma de învățământ cu frecvență în universitățile acreditate, vor putea călători plătind mai puțin.

Introducerea acestei legi este vitală pentru facilitarea accesului la educație, mai ales pentru tinerii care studiază într-o universitate aflată la distanță mare față de casă sau care fac naveta zilnic pentru a ajunge la cursuri.

De asemenea, se mărește vârsta studenților care pot beneficia de tariful redus cu 90%, de la 26 de ani la 30 de ani. Aceasta este o veste bună mai ales pentru studenții care își continuă studiile la nivel de masterat sau doctorat.

În plus, studenții români înmatriculați la instituții de învățământ în străinătate au dreptul de a călători cu tarif redus cu 50% pe teritoriul României pentru transportul feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului calendaristic, până la împlinirea vârstei de 30 de ani, în baza unui carnet/card studențesc valid. În sfârșit, studenții care au numai unul din părinți decedați, precum și studenții proveniți din centre de plasament sau care au fost în plasament la familia extinsă, substitutivă sau la asistent maternal, pot beneficia de gratuitate.

Anuntul privind noile facilitati acordate studentilor a fost facut de Ministerul Educatiei, intr-o postare pe pagina de socializare a instituției, iar legea intră în vigoare din 2 septembrie, anul curent.

Potrivit Autorității pentru Reformă Feroviară, înainte de adoptarea Legii nr. 199/2023, când studenţii beneficiau de 50% reducere, instituția a plătit către operatorii de transport feroviar de călători 56 de milioane lei, pentru 3 milioane de călătorii efectuate în 2022 şi 31,5 milioane lei, pentru 1,5 milioane de călătorii efectuate în prima jumătate a anului 2023.

Related Articles

Back to top button