Social/Economic

Delfinii, salturi printre turiști

Imagini inedite vin din stațiunea Mamaia. Un delfin a făcut spectacol printre turiștii care au intrat în apă la orele prânzului. Mamiferul a venit aproape de mal și a înotat printre adulții și copiii entuziasmați de prezența lui. Specialiștii spun că îndrăgitele cetacee vin tot mai aproape de oameni în căutarea hranei.

Nu puțini au fost cei care au scos telefoanele mobile, ca să imortalizeze momentul special. Apele românești ale Mării Negre sunt casă pentru cel puțin 21.000 de delfini. Specialiștii spun că atunci când se apropie de mal, aceștia sunt cel mai adesea în căutare de hrană.

“A bătut sudul iar zilele trecute a bătut și nordul, apele s-au amestecat, nutrienții și tot ce caută peștișorii. Sunt tentați să migreze să cârduiască și să caute hrana. Asta face ca delfinii să caute și să și găsească stavridul, apare si chefalul la mal care este tentant și nutritiv, în special după amiaza. Delfinii sunt învățați cu noi, ne acceptă prezența și nu au nicio problemă să ne arate dorsala când respire”, a declarat dr. Adrian Bîlbă, doctor în științe

Paradoxal, specialiștii spun că apropierea de țărm nu reprezintă un pericol pentru cetacee. Aici, riscul existenței unor plase de pescuit ilegale este mult mai mic decât în larg.

“Nu este periculos pentru că acum cel mai mare pericol sunt plasele care au rămas în larg care nu au fost ridicate la timp și sunt sursă de captivitate. Plasele noi sunt nepericuloase pentu ei. La mal se descurcă bine, scanează bine, sonează bine și sunt pregătiți să se hrănească în zonele costiere”, a declarat dr. Adrian Bîlbă, doctor în științe 

La nivelul întregului bazin al Mării Negre sunt între 200 și 500 de mii de exemplare.

Related Articles

Back to top button