Actualitate

Caniculă și disconfort termic la Constanța

Conform atenționării meteorologice emise de A.N.M., miercuri și joi, în municipiul Constanța, vremea va fi caniculară, disconfortul termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa, în general între 33 și 37 de grade, iar cele minime,în general între 20 și 23 de grade.

Astăzi, 19 iulie, la Constanța cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări trecătoare mai ales după-amiaza (rafale de 40 – 50 km/h).

Mâine, 20 iulie, în municipiul Constanța cerul va avea înnorări temporare mai ales după -amiaza și seară si vor fi posibile averse și descărcări electrice. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări temporare ziua, dar și asociate averselor.

Direcția Generală Gestionare Servicii Publice din cadrul Primăriei Constanța va asigura: stropirea cu apă a bulevardelor și străzilor principale, în special în locurile aglomerate pentru menținerea umidității aerului, stropirea spațiilor verzi din parcuri pentru menținerea umidității aerului, executarea dezinsecțiilor și dezinfecțiilor pe teritoriul municipiului, precum și asigurarea serviciilor publice de salvare acvatică-salvamar și posturi de prim ajutor.

În sprijinul constănțenilor intervin și farmaciile din municipiu. Oamenii se pot răcori și hidrata în incinta acestora și în mare parte dintre ele, conform tabelului atașat, beneficiază gratuit de măsurarea tensiunii arteriale.

De asemenea, pentru protejarea stării de sănătate pe timp de caniculă, reprezentanții Biroului Apărare Civilă, Sănătate și Securitate în Muncă și Situații de Urgență vă recomandă:

 1. Evitaţi, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11.00 – 18.00;
 2. Dacă aveţi aer condiţionat, reglaţi aparatul astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală;
 3. Ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depaşeşte 32 grade Celsius;
 4. Purtaţi pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise;
 5. Beţi zilnic între 1,5 – 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute.
 6. Nu consumaţi alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii;
 7. Evitaţi băuturile cu conţinut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice;
 8. Evitaţi activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit, etc).
 9. Aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită;
 10. Păstraţi contactul permanent cu vecinii, rudele, cunoştinţele care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, interesându-vă de starea lor de sănătate.
 11. Cum putem să limităm creșterea temperaturii în locuințe:

-închideți ferestrele expuse la soare, trageți jaluzelele și/sau draperiile;

-țineți ferestrele închise pe toată perioada cât temperatura exterioară este superioară celei din locuință;

-deschideți ferestrele seara târziu, noaptea și dimineața devreme, provocând curenți de aer, pe perioada cât temperatura exterioară este inferioară celei din locuință;

-stingeți sau scădeți intensitatea luminii artificiale;

-închideți orice aparat electro-casnic de care nu aveți nevoie.

Orice problemă poate fi semnalată permanent la numerele de telefon:  0241/550055 (Dispecerat Primăria Municipiului Constanța) și  0737552271 (Dispecerat Biroul Apărare Civilă, Sănătate și Securitate în Muncă și Situații de Urgență).

 

Related Articles

Back to top button