Actualitate

„Tu decizi pentru Constanța“, al doilea proces de bugetare participativă al municipiului, va începe de la 1 august

Constănțenii propun și aleg proiecte, Primăria le finanțează și implementează
„Tu decizi pentru Constanța“, al doilea proces de bugetare participativă al municipiului, va începe de la 1 august 2023 cu perioada de depunere a proiectelor.

„Tu decizi pentru Constanța“ este programul de transparență decizională, inițiat de USR, în care cetățenii pot depune proiecte pentru comunitate, pe care Primăria le va realiza din bani publici.

Bugetul total este de 5 milioane de lei, 650.000 de lei (+TVA) fiind suma maximă ce poate fi alocată unui proiect. Termenul de implementare al unui proiect declarat câștigător este de maximum 24 de luni.
Cum poate fi depus un proiect
Proiectele pot fi depuse de persoanele care au domiciliul, reședința, muncesc sau studiază în municipiul Constanța și au împlinit vârsta de cel puțin 16 ani. De asemenea, proiecte pot fi depuse și de asociații sau ONG-uri din municipiu.
Una dintre condițiile ce trebuie îndeplinite pentru depunerea unui proiect este înregistrarea pe platforma online dedicată, tudecizi.primaria-constanta.ro sau la unul dintre birourile Primăriei Constanța, amenajate în cadrul centrului de informare din incinta City Park Mall. Persoanele care au participat la ediția din 2022 nu mai au nevoie de înregistrare.

Procesul de înregistrare online a unui cont a fost simplificat, nemaifiind necesară încărcarea în platformă a cărții de identitate.

Domeniile pentru care pot fi depuse proiectele sunt următoarele:
Mobilitate, accesabilitate și siguranța circulației;
Amenajare spații verzi și locuri de joacă;
Amenajare spații publice (mobilier urban, amenajare piațete);
Digitalizare;
Infrastructură socială;
Infrastructură educațională și culturală;
Infrastructură de sănătate și sport;
Protecția mediului și protecția animalelor.
Perioada și etapele de desfășurare

1 august 2023 – 27 august 2023 – Depunerea proiectelor;
28 august 2023 – 29 septembrie 2023 – Analiza tehnică a proiectelor;
29 septembrie 2023 – Afișarea listei finale de proiecte eligibile;
1 octombrie 2023 – 31 octombrie 2023 – Etapa de vot;
3 noiembrie 2023 – Afișarea proiectelor câștigătoare.

USR Constanța încurajează participarea tuturor constănțenilor în cadrul bugetării participative, acesta fiind singurul instrument de management deschis, incluziv și transparent ce permite participarea reală la guvernarea orașului.

Related Articles

Back to top button