Educație/Cultura

În lumea cărților vechi și noi

Cărți rare și vechi de sute de ani, cu miros de istorie, opere celebre ce poartă semnătura unor autori celebrii precum Liviu Rebreanu, Tudor Arghezi sau Ion Creangă, dar și o selecție de volume pe tema regalității. Toate și-au găsit locul în spațiul expozițional al Centrului Multifuncțional Educativ pentru Tineret ,,Jean Constantin”, în cadrul celei de-a doua ediții a evenimentului cultural „Carte Veche | Carte Nouă”. Iar publicul prezent a fost fascinat de poveștile din spatele fiecărei publicații.

Într-o atmosferă boemă, pe acordurile violoncelistului Tudor Tănase, profesor la Colegiul de Arte Regina Maria, cărțile vechi și noi au așteptat să fie descoperite de public. Sunt exemplare rar întâlnite, vechi de sute de ani, ce au în spate povești nescrise, numai de bibliotecari știute. Multe dintre acestea au fost spuse în cadrul celei de-a doua ediții a evenimentului cultural „Carte Veche | Carte Nouă”, organizată de Consiliul Județean Constanța, prin Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”, în spațiul expozițional al Centrului Multifuncțional Educativ pentru Tineret ”Jean Constantin”. Evenimentul a marcat Ziua Mondială a Cărților Vechi.

”Avem nevoie ca această lume veche să o punem într-o lumină foarte modernă, știu că nu e un telefon cartea totuși îmi permit să spun cartea este cel mai vechi gadget și cu siguranță nu se va demoda”, a declarat Laura Stroe, director CCTB 

Printre cele mai vechi exponate se află Operele lui Marcus Tullius Cicero, anul 1547, Publii Ovidii Nasonis Operum anul 1601, Tipic Bisericesc alcătuit de Sf. Sava anul 1633, Noul Testament de la Bălgrad anul 1648, unic în acest colț de țară, Biblia lui Șaguna anul 1856 dar și cărți semnate de Liviu Rebreanu, Tudor Arghezi sau Ion Creangă.

”O carte veche îți dă o anumită satisfacție deosebită când știi că pui mâna pe o carte de secol 15, de secol 16 este o senzație unică, iar bibliofilii înțeleg acest sentiment, iar studenții sunt foarte interesați să descopere. Cine știe prin câte mâini a trecut volumul lui Ovidius din 1664 … consider că acoperim trei secole de istorie a tiparului prin această microexpoziție și considerăm că este un moment de apropiere cu reverență și cu drag de aceste rezultate ale muncii unor oameni care au lăsat ceva peren în cultura română”, a declarat prof. univ. dr. FLORENTINA NICOLAE, dir. Biblioteca Universitară ,,Ioan Popișteanu” 

Piesa centrală a expoziției a fost un brevet cu semnătura olografă a regelui Carol I, iar în completare, o selecție de cărți, de sfârsit de secol XIX, pe tema regalității.

”Am putut contribui cu cărți de sfârșit de secol 19 și început de secol 20 cu tematică regalitate, tipărite în țară și străinătate, în Germania mai precis care prezintă diferite aspecte ale vieții familiei regale, o dare de seamă din timpul domniei lui Carol I”, a declarat AUREL MOTOTOLEA, director MINAC 

”O selecție de câteva versuri cu cele mai reprezentative opere ale lui Shakespeare, iar celălalt este tipărit tot în Marea Britanie, tipărită în limba română dacdă ținem cont că pe vremea aceea în principatele române încă se scria cu caractere chirilice”, a declarat DOINA MOȘOIU, bibliotecar Biblioteca Jud. ”Ioan N. Roman”

Evenimentul cultural a fost organizat în parteneriat cu Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța, Biblioteca Universitară „Ioan Popișteanu” Constanța, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța și Colegiul Național de Arte „Regina Maria”. Cărțile, fie vechi fie noi, nu sunt doar niște foi pline de înscrisuri mai mult sau mai puțin semnificative, ci documente autentice ale evoluției și creației pe acest pământ.

Related Articles

Back to top button