Educație/Cultura

Școlile din oraș, modernizate

Școlile din Constanța vor fi dotate și retehnologizate cu bani europeni, prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Primarul Vergil Chițac a anunțat că a semnat la Palatul Victoria contractele de finanțare. Proiectul are o valoare de peste 66 de milioane de lei și vizează 67 de grădinițe, școli gimnaziale și licee, la care se adaugă Palatul Copiilor și Clubul Sportiv nr.1. Proiectul este perfect complementar cu investițiile pe care administrația le face în reabilitarea, consolidarea și modernizarea clădirilor școlilor din oraș.

Constanța se află pe harta orașelor care au obținut finanțare europeană, prin Planul Național de Redresare și Reziliență, pentru dotarea cu mobilier și echipamente moderne a unităților de învățământ preuniversitar din oraș. Primarul Vergil Chițac a semnat la Palatul Victoria, împreună cu ministrul Educației, contractele de finanțare în valoare de peste 66 de milioane de lei și care cuprind dotarea și resistematizarea a 67 de grădinițe, școli gimnaziale și licee, la care se adaugă Palatul Copiilor și Clubul Sportiv nr.1.

”Infrastructura educațională adecvată permite aplicarea noilor metode pedagogice crescând motivația elevilor dar și a cadrelor didactice pentru un învățământ incluziv de calitate. Astăzi vreau să mă adresez și cadrelor didactice pentru că știu că de multe ori au susținut un process educative fără a avea la dispoziție materialele didactice necesare. Cunoaștem această situație și tocmai de aceea în cadrul acestui apel de proiecte am introdus și materialele didactice fiindcă este nevoie ca toți să aibă cele necesare pentru a-și desfășura activitățile cu elevii inclusive activitățile extracuriculare și cele sportive”, a declarat Ligia Deca, ministrul Educației.

Astfel, din fonduri europene, vor fi echipate 56 de laboratoare de informatică, 1198 de săli de clasă vor fi dotate cu tablă interactivă, laptop, sistem sunet, cameră videoconferință, imprimantă multifuncțională, scanner portabil, 1078 de săli de clasă vor fi utilate cu mobilier și materiale didactice, 34 de laboratoare de științe vor fi dotate cu mobilier, materiale didactice specifice și echipamente digitale, 117 cabinete psihopedagogice, săli de sport și cabinet școlare vor fi echipate cu mobilier, materiale didactice specifice și echipamente digitale, iar 9 ateliere școlare din învățământul profesional și ethnic vor fi utilate cu materiale, echipamente de specialitate și echipamente digitale.

Edilul Constanței a transmis că acest proiect este esențial pentru învățământul din municipiu, dat fiind că este perfect complementar cu investițiile pe care le face administrația în reabilitarea, consolidarea și modernizarea clădirilor școlilor din oraș. Cu alte cuvinte, copiii din Constanța vor învăța în școli la care până nu demult doar îndrăzneam să visăm. La nivel national, peste 5.600 de unități de învățământ preuniversitar, palate și cluburi ale copiilor, Centre de Resurse și Asistență Educațională vor beneficia de investiții de modernizare masivă a infrastructurii educaționale, pentru care se alocă peste 1 miliard de euro, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Copiii vor beneficia de spații de învățare prietenoase și adaptate cerințelor unui învățământ de calitate.

Related Articles

Back to top button