Actualitate

Programul pentru Zilele Marinei Române

Cea de-a 121-a aniversare a Zilei Marinei Române va fi sărbătorită printr-o serie de evenimente în perioada 4-15 august. După o absență de patru ani, marinarii vor prezenta publicului cel mai mare spectacol naval din România pe faleza din Constanța, pe 15 august începând cu ora 10:00. Exercițiul naval întrunit „Forțele Navale Române 2023” va avea loc, în același timp la Constanța, Mangalia, Brăila și Tulcea.

Programul manifestărilor organizate cu prilejul sărbătoririi Zilei Marinei Române, va debuta la Constanța vineri, 4 august, la ora 19:00 cu un spectacol susținut de Muzica Militară a Forțelor Navale, în Piața Ovidiu. Ziua Porților Deschise în Portul Militar Constanța este planificată sâmbătă, 5 august, între orele 09:00 și 17:00. Publicul va putea vizita navele militare maritime și fluviale, diferite standuri expoziționale cu armanent, tehnică și echipamente cu specific de Marină, precum și standuri prezentate de ligile și asociațiile socio-profesionale ale marinarilor.

Evenimentul „Săptămâna mării și a spiritualității marinărești” se va desfășura în perioada 7-11 august, la Constanța. Luni, 7 august, la ora 19.00, Muzica Militară a Forțelor Navale va susține un recital de piese din repertoriul marinăresc, pe faleza din fața Comandamentului Flotei, unde publicul va putea vizita până joi, 10 august, între orele 19.00-21.00, expoziția interactivă pregătită de Academia Navală „Mircea cel Bătrân”, Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale, Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza”, Direcția Hidrografică Maritimă și Centrul 39 Scafandri.

De asemenea, Pe pagina oficială a Forțelor Navale Române, se desfășoară, până pe 8 august, un concurs de cunoștințe generale despre profesia de scafandru militar. Premiul oferit câștigătorilor va fi o scufundare, împreună cu scafandrii militari, în Portul Tomis, în cadrul unui atelier de scufundări, organizat de Centrul 39 Scafandri, joi, 10 august, între orele 10.00-16.00.

Evenimentul „Săptămâna mării și a spiritualității marinărești” se va încheia, vineri, 11 august, cu premierea câștigătorilor concursurilor cu tematică de Marină, la bordul Navei-școală „Mircea”, Ambasadorul României sustenabile, începând cu ora 14.00.

Tot la Constanța, Forțele Navale Române organizează sâmbătă, 12 august, orele 20.00-21.00, un concert itinerant al Muzicii Militare a Forțelor Navale, în Stațiunea Mamaia, pe faleză, iar luni, 14 august, în intervalul orar 08.00-09.00, Ziua Recunoștinței va fi marcată printr-un ceremonial militar și religios, care va avea loc la Monumentul „Crucea Marinarilor” de pe faleză, în cadrul căruia vor fi depuse coroane de flori în memoria eroilor marinari.

Sărbătorită pentru prima dată pe 15 august 1902, la bordul crucișătorului „Elisabeta”, Ziua Marinei Române a ajuns anul acesta la cea de-a 121-a aniversare.

Related Articles

Back to top button