Actualitate

Perseidele se dau în spectacol pe cer, în acest weekend

Cu ochii ațintiți spre cer vom sta în acest weekend căci perseidele vor face spectacol pe bolta cerească. Ploaia de meteoriți din această perioadă este considerată de specialiști cel mai spectaculos eveniment astronomic al verii. Așa că, în noaptea de sâmbătă spre duminică, pregătiți-vă telescoapele și aparatele foto pentru a putea surprinde stelele căzătoare în toată splendoarea lor.

În noaptea de 12 spre 13 august, ora 4.00, ora locală a României, ploaia de meteoriți va atinge apogeul, oferind oamenilor șansa de a vedea mai mult de 100 de meteori pe oră. Luna va fi în descreștere, ceea ce va crea condițiile ideale pentru a vedea Perseidele. Deși acestea devin tot mai puțin vizibile cu trecerea timpului, acum va fi cel mai frumos spectacol din ultimii ani, spun specialiștii.

”Perseidele sunt niște fragmente, mici meteori care ajung în atmosfera terestra si se ard…și generează acest efect de stele căzătoare + este cea mai importantă și bineânțeles vizibilă din cauza cerului de august care face ca 12 13 august face să le vedem anul acesta, și se pare că vom avea norocul să le vedem, căci luna va fi cu poluare mai scăzută, anul trecut a fost lună plină așa că putem vedea acești meteori care intră în atmosfera terestră și se prăjesc în câteva secunde, uneori chiar mili secunde”, a declarat ADRIAN BÎLBĂ, doctor în științe 

Fluxul de reziduuri al cometei Swift-Tuttle a crescut în ultimele câteva milenii și, ca urmare, Perseidele durează de la mijlocul lunii iulie până aproape de sfârșitul lunii august. Însă vârful ploii de meteori are loc atunci când pământul trece prin punctul de mijloc al fluxului de resturi, fiind de obicei un spectacol de una sau două nopți.

Perseidele sunt particule de praf cu diametrul de un milimetru, care aprind cerul când intră în atmosfera Pământului și lasă o dâră luminoasă. Provin de la o cometă compusă din gheață, stâncă și praf, care orbitează în jurul Soarelui, numită Swift-Tuttle. Specialiștii de la NASA apreciază că, în mod normal, cad între 50 și 100 de stele pe oră, iar fenomenul poate fi observat chiar cu ochiul liber.

Pământul întâlnește în fiecare an, din 17 iulie până în 24 august, centrul orbitei acestei comete, care are o lungime de 26 de kilometri. Ultima dată, cometa s-a apropiat de Pământ în 1992 și va reveni în apropierea planetei noastre în 2126.

Related Articles

Back to top button