Explozie în mare, la Costinești! O mină marină s-a ciocnit de dig
S-a dat alarma la Costinești, acolo unde o mină marină a explodat în dreptul digului. Reprezentanții Forțelor Navale au anunțat că o navă militară și un elicopter vor inspecta litoralul românesc de la Mangalia la Năvodari, după acest incident. Din fericire, vorbim de un incident fără victime, însă panica rămâne. De la începutul războiului din Ucraina și până în prezent, scafandrii militari români EOD au neutralizat până acum cinci mine marine.
Explozia a avut loc în jurul orei 9.44. Inspectoratul pentru Situații de Urgență Dobrogea a trimis de urgență echipaje din Tuzla și din Eforie la digul din Costinești, unde a avut loc explozia minei marine. Pietre din stabilopozi au sărit pe dig și pe movila de lângă dig, unde puteau răni oameni. Costineștiul este una dintre cele mai aglomerate stațiuni de pe litoralul românesc. Vara, aici își petrec vacanța zeci de mii de turiști.
”Am fost solicitați, prin apel unic 112, să intervenim în stațiunea Costinești, acolo unde a avut loc o explozie pe dig. La fața locului au fost alocate, rapid, mai multe resurse din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dobrogea al județului Constanța. De la stația Tuzla, o autospecială de stingere, un echipaj de prim ajutor și ambarcațiunea RHIB. În aceste momente vor pleca și colegii cu echipajul CBRN. Ajunși la la fața locului, colegii au perimetrat zona și au constatat faptul că este vorba despre o explozie în dig. Din fericire nu s-au înregistrat victime”, a declarat plt. ANAMARIA STOICA, purt de cuv ISU Dobrogea
O navă militară și un elicopter vor inspecta litoralul românesc de la Mangalia la Năvodari, după incident. Accesul turiştilor în zona în care s-a produs explozia a fost restricționat pe un perimetru de 150 – 200 de metri. Patronul hotelului lângă care s-a produs explozia a mărturisit că zgomotul produs de explozie a fost asurzitor, iar clienții aflați pe terasă au ieșit speriați să vadă ce s-a întâmplat.
Scafandrii EOD sunt specializaţi în distrugerea dispozitivelor explozive, iar de la începutul războiului din Ucraina și până în prezent aceștia au neutralizat cinci mine marine, care reprezentau un pericol nu numai pentru navigaţie, ci şi pentru activităţile de la țărm. De asemenea, prin apel 112 a fost anunțată prezența altei mine marine în zona Mangalia, însă aceasta s-a dovedit a fi un buștean de dimensiuni mari.