Actualitate

Tragedii pe litoral! Șase vieți au pierit în apa mării

Val de tragedii pe litoral, în Mamaia, Venus și Costinești! Cinci oameni au pierit în mare după ce au ignorat steagul rosu arborat de salvamari, iar un altul la spital, după ce a fost salvat în ultimul moment. Au fost operațiuni contracronometru, iar medicii au făcut tot ce este omenește posibil să îi readucă în simțiri. Din păcate pentru cinci turiști veniti cu familiile la mare în vacanta, nu s-a mai putut face nimic. Salvamarii avertizează că și astăzi vom avea vânt puternic, curenți și valuri iar în tot acest timp steagul rosu va ramane arborat pe tot litoralul. Asta înseamnă scaldatul interzis! Atenție, urmează imagini și informații care vă pot afecta emoțional.

Primul apel la 112 a fost in jurul pranzului. Cei care au sunat după ajutor au anunțat că 5 persoane au intrat  în apă și nu au mai ieșit. Imediat mai multe autospeciale SMURD, ambulanțe și șenilate au pornit spre locul indicat. Elicopterul smurd a fost trimis si el. Între timp salvamarii au început căutările iar turistii au făcut un lanț uman pentru a ajuta la găsirea celor dispruți în valuri.

După câteva minute, rând pe rând toți cei cinci au fost scoși din apă. Mai întâi un baiat și o fată care au și fost preluati de șenilată și apoi de medicii de la ambulanță care i-au transportat la spital. Apoi au fost scoși și ceilalți trei barbați care intraseră să îi salveze pe cei doi tineri. Medicii au inceput imediat manevrele de resuscitare.

”La un moment dat au fost 5 persoane care au fost scoase de salvamari cu echipamentul, la 2 s au reusit manevrele de resuscitare dar la 3 dintre ele nu s-a mai putut face nimic”, a declarat Gabriel Culea, șeful salvamarilor din Mamaia.

Din păcate după mai bine de o oră, medicii s-au văzut nevoiți să declare decesul. Cei trei veniseră cu familiile, în vacanță la mare. Erau din Targoviște, Calărași și Argeș. Acum se vor întoarce acasă în sicriu. Un alt tânăr a fost scos din valuri, resucitat și transportat la spital pe o altă plajă din Mamaia. Acesta a decedat însă după câteva ore, pe patul de spital. Iar intervențiile au continuat până seara târziu. În stațiunea Venus, un bărbat a fost scos inconștient din apă. Un echipaj SMURD Vama Veche, un echipaj SAJ, șenilata Venus și elicopterul SMURD au intervenit la operațiunea de salvare, însă din păcate medicii au declarat decesul. Un alt apel disperat la 112 anunța seara trecută că o persoană a dispărut în mare, la Costinești, în dreptul Clubului Nautic. ISU Dobrogea a declanșat o operațiune de căutare cu ambarcațiunea TARGA Mangalia, iar 4 scafandri și nava SAR Phoenix a ARSVOM au plecat în căutarea bărbatului, în larg, dar fără succes. În această dimineață au fost reluate căutările cu 14 scafandri. Trupul fără viață al bărbatului a fost adus la mal de valuri. Salvamarii anunță zile de foc pe litoral, cu vânt puternic și curenți. Turiștii nu vor avea voie să intre în apă, fiind arborat steagul roșu. Salvatorii fac apel la turişti să le respecte indicaţiile.

”Urmatoarele doua trei zile asa va fi din ce in ce mai rau va bate vantul puternic , turistii sa inteleaga ca apa e periculoasa si sa nu intre la scaldat”, a declarat Gabriel Culea, șeful salvamarilor din Mamaia.

De la începutul sezonului estival și până în prezent 15 oameni și-au peirdut viața pe litoral ca urmare a unor accidente prin submersie.

Related Articles

Back to top button