Despre fitoterapie la final de vară
Sunt Anca Daniela Raiciu, preşedinte patronat PLANTA ROMANICA,lector universitar la Facultatea de Farmacie “TITU MAIORESCU”, Doctor în ştiinte farmaceutice și cel mai mult îmi place să găsesc sensurile lumii în care trăiesc. Asta m-a făcut mereu o căutătoare neobosită. Iar după ce am descoperit lucruri, cea mai mare bucurie a mea a fost să împărtășesc descoperirile făcute.
Iubesc enorm viața și oamenii și îmi place să trăiesc în bucurie și comunicare! De aceea mă folosesc de imensul privilegiul de a-mi comunica liber opiniile, cel mai mare dar pe care îl putem primi ca oameni.
Iubesc domeniul sănătății și în mod special al fitoterapiei, în care trudesc de peste trei decenii. Este un domeniu care se bucură de prestigiu mondial, de credibilitate și de o enormă apreciere din partea oamenilor. Care vor să știe cum să se mențină sănătoși și optimi într-o lume în care echilibrul a devenit cea mai vânată stare, pentru că este și cel mai greu de atins!
Eficacitatea și caracterul blând, neinvaziv dar eficient al remediilor naturale merită readuse în atenția publicului, a profesioniștilor, a instituțiilor statului, și consider că aceasta este una dintre misiunile mele. Alături de aceea de a aduce informație terapeutică de calitate, la care
am acces prin natura profesiei mele.
Industria plantelor medicinale şi aromatice din România atinge o cifră de afaceri de multe milioane de euro anual.Cultivarea plantelor medicinale şi aromatice, procesarea acestora şi producerea de ceaiuri, cosmetice, produse farmaceutice şi diverse suplimente alimentare a devenit în ultimii ani o afacere prosperă.
Potenţialul natural al României este imens: din totalul celor 3.700 de specii de plante care cresc în ţara noastră, flora medicinală este reprezentată de 800 de specii, dintre care 283 au proprietăţi terapeutice certe.Înainte de 1990, exista în acest domeniu o singură intreprindere, evident, cu capital de stat: Plafar. Azi, există zeci de societăţi private care se ocupă de cultivarea, procesarea şi valorificarea plantelor medicinale şi aromatice. S-au format asociaţii şi grupuri de producători.Principala organizaţie a producătorilor şi prelucrătorilor de plante medicinale şi aromatice din România este Patronatul „Planta Romanica“-www.plantaromanica.eu.
Acesta reuneşte 22 firme, printre care: Hofigal București, Dacia Plant, Fares Orăștie. Atunci când s-a nascut patronatul „Planta Romanica”, în anul 2002, era o perioadă de efervescenţă creatoare, care se manifesta prin dorinţa de -A FACE- în foarte multe domenii, în
diverse planuri și direcţii.
La prima întâlnire a membrilor s-au stabilit o serie de priorităţi ale asociaţiei printre care:
identificarea, promovarea si rezolvarea intereselor specifice acestei ramuri de activitate; armonizarea legislaţiei naţionale cu cea europeană; acordarea de asistenţă tehnică gratuită membrilor săi în ceea ce privește prelucrarea și procesarea plantelor; organizarea de simpozioane și întâlniri între membri din ţară și străinătate; organizarea de conferinţe de presă pe problematica pusă în discuţie de membrii patronatului; informarea membrilor privind participarea la târguri și misiuni economice în ţară și în străinătate cu subvenţie de la Bugetul de stat.
Constituirea patronatului a devenit, un sprijin real, de mare importanţă pentru toti cei ce își desfasoară activitatea în domeniul cercetării și procesării plantelor medicinale și aromatice. Prin faptul ca era singura asociaţie cu reprezentare naţională, patronatul „Planta Romanica”, a devenit partener de dialog social, alături de sindicate și Guvern, participând la elaborarea de legi și instrucţiuni care se referă la industria de profil.Relația cu organismele guvernamentale (Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Sănătaţii) a determinat modificarea Codului Fiscal în ceea ce privește taxele pentru alcoolul folosit în preparatele fitoterapeutice.
Prin consultarea specialiștilor din domeniul nostru de activitate s-a elaborat Ordinul 244/401/2005, privind prelucrarea, procesarea și comercializarea plantelor medicinale și aromatice, precum și la stabilirea listei plantelor periculoase pentru consumul uman.De asemenea, specialiștii din patronat au participat la elaborarea noii legi a plantelor medicinale și aromatice (Legea 239/2010)precum si la legea 56/2021 a suplimentelor alimentare.
Reprezentanţii patronatului activează la nivelul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, in „Consiliul pe produs” și în Comitetul Tehnic al Plantelor Medicinale și Aromatice și al Produselor Stupului, organisme create pentru organizarea pieţei produselor agricole și agroalimentare și suplimentelor alimentare.
Proiectele patronatului sunt variate iar întâlnirile multiculturale lunare organizate de asociaţia ce cu onoare o conduc se referă la SĂNĂTATE, TRADIŢIE, ISTORIE EDUCAŢIE, CULTURĂ.
Din ciclul acestor manifestări în perioada 25-26 august 2023,ora 20:00, va avea loc evenimentul multicultural FINAL ESTIVAL care va avea loc la Complexul balneoclimateric de la hotel Sirena din staţiunea Saturn.
Evenimentul va prezenta DETOXIFIEREA FITOTERAPEUTICĂ realizată cu produse naturale, în plus pe data de 26 august se va organiza şi un concert tot la hotel Sirena, un concert al cunoscuţilor artişti Mădalina Paşol-pianist concertist şi Ondin Brezeanu-violonist.
INTRAREA ESTE LIBERĂ! Relaţii la telefon-0722279304