Actualitate

Doi tineri și-au pierdut viața într-un cumplit accident în Vama Veche

Accident șocant, de o violență ieșită din comun, în apropiere de Vama Veche. Doi tineri au murit și alți trei au fost transportați la spital după ce au fost spulberați de o mașină condusă de un șofer, de 19 de ani, aflat sub influența substanțelor interzise la volan. Autorul a fugit de la locul accidentului, dar a fost găsit și reținut.

Tragedia a avut loc în zorii zilei de sâmbătă, puțin după ora 5 la ieșire din 2 Mai spre Vama Veche, opt persoane au fost lovize de către un autoturism. Echipele de la Serviciul de Ambulanță Județean Constanța au fost alertate să intervină pentru acordarea asistenței medicale. Potrivit salvatorilor, în urma impactului violent, doi tineri și-au pierdut viața, în timp ce alte câteva persoane au suferit traumatisme și contuzii multiple.

Din cercetările poliției a reieșit faptul că autorul accidentului, un tânăr de 19 ani, a intrat pur și simplu intr-un grup de pietoni care se deplasa pe partea carosabilă a DN39 spre Vama Veche. După ce și-a spulberat victimele, șoferul ar fi fugit de la fața locului. La scurt timp, a fost depistat de polițiști în Vama Veche, iar la testarea cu aparatul drugtest rezultatul a ieșit pozitiv pentru cocaină, amfetamină și metamfetamină.

În urma accidentului rutier, au murit la fața locului  doi tineri, o fată de 20 de ani,  și băiat de 21 de ani. Tânăra era studentă la Geografie şi bursieră, luase carnetul de conducere şi urma ca tatăl ei să-i cumpere o maşină. Acum, ambele familii îndurerate își vor conduce copiii pe ultimul drum.

“Să sufere şi ei cum suferim noi. Atât şi nimic mai mult. Puşcărie să facă băiatul. Dacă l-aş avea pe copilaşul ăsta de 19 ani, teribilistul ăsta cu droguri în faţa mea, nu l-aş atinge nici măcar cu o palmă. Deja l-a bătut soarta. Ce vă pot spune despre copilul meu. Era un copil cuminte şi nu pentru că era al meu. A învăţat, nu mi-a creat probleme, nu mi-a lipsit de acasă, nu bea, nu fumează şi chiar mă mândream şi mă mândresc că este copilul meu. Am fost să o recunosc. Nici pe soţia nu am lăsat-o să intre, nici pe bunica. Nu mai e copilul meu. Nu vreau decât să plătească. Nu mă refer financiar. Să facă puşcărie până să se căiască, să îi pară rău pentru ce a făcut şi să vadă şi alţii. A făcut cu bună ştiinţă când a luat droguri. Probabil şi cu buna ştiinţă a părinţilor, nu am de unde să ştiu în ce mediu a trăit. Ce am auzit este că băiatul este de bani gata, cum se spune. Ok, pe mine nu mă interesează banii, vreau să plătească în justiţie şi puşcărie până uit”, a declarat tatăl fetei ucise.

Pe numele șoferului a fost întocmit dosar penal pentru ucidere și vătămare corporală din culpă, fuga de la locul accidentului și conducerea unui vehicul sub influența drogurilor.

„Doresc să precizez faptul că, de la începutul sezonului estival, în baza Planului de acțiune Litoral 2023, efectivele din Constanța au fost suplimentate cu polițiști din țară, pentru a derula misiuni de menținere a ordinii și liniștii publice, precum și de prevenire a evenimentelor rutiere. În cadrul acțiunilor desfășurate, polițiștii au efectuat 5.062 testări cu aparate alcooltest și 809 testări cu aparate drugtest, în urma cărora 138 persoane au fost despistate sub influența alcoolului și 45 sub influența drogurilor. De asemenea, în noaptea de 18 spre 19 august 2023, polițiștii au efectuat 47 testări cu aparate alcooltest și 6 testări cu aparate drugtest. În ceea ce privește evenimentul din data de 19 august, din dispoziția conducerii MAI și IGPR, am analizat personal evenimentul, iar după această analiză și după administrarea probatoriului în cauză, vă pot comunica următoarele aspecte:

La data de 17 august, șoferul a ajuns, împreună cu tatăl său, în județul Constanța.

În seara de 18 august, a fost oprit în trafic de polițiștii rutieri, în cadrul unei acțiuni preventive, moment în care i s-a atras atenția cu privire la respectarea normelor rutiere.

La data de 19 august 2023, în jurul orei 00:40, prin 112, un bărbat a sesizat Inspectoratul de Poliție Județean Constanța despre faptul că, pe D.N. 39, din direcția Vama Veche către 2 Mai, un autoturism circulă cu posibile încălcări ale legislației rutiere.

Având în vedere semnalarea, autoturismul a fost dat în atenție efectivelor din teren și s-au efectuat activități pentru găsirea acestuia. În jurul orei 02:40, autoturismul respectiv a fost depistat de patrula mixtă, formată dintr-un polițist și un jandarm din cadrul G.M.J. Constanța, circulând pe D.N. 39, în localitatea Vama Veche. A fost legitimat șoferul, precum și cei 2 pasageri, iar, în urma verificărilor efectuate, în interiorul autoturismului, într-un pachet de țigări, a fost descoperită o țigară artizanală, tip joint și o folie marcată cu denumirea „bromazepam”, ce conținea 4 pastile, care au fost înaintate Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Constanța, pentru continuarea cercetărilor.

Șoferul a fost condus cu autospeciala de poliție la sediul Biroului de Poliție Vama Veche – 2 Mai, unde a fost testat cu aparatul etilotest, care a indicat valoarea 0, fiind prezent în sediul Biroului de Poliție Vama Veche – 2 Mai, până în jurul orei 04:30.

Din datele transmise de polițiștii care au efectuat verificările, șoferul, la acel moment, nu prezenta semne specifice consumului de droguri.

Tot din verificări a reieșit că, după ce a părăsit sediul Biroului de Poliție Vama Veche – 2 Mai, șoferul s-a deplasat la o locație, din Vama Veche, unde ar fi consumat substanțe interzise.

 Ulterior, la ora 05.25, a avut loc evenimentul rutier, în urma căruia 2 persoane au decedat și 3 au fost rănite.

Cu privire la faptul că șoferul, în noaptea de 18 spre 19 august nu a fost testat cu aparatul drugtest, am dispus cercetarea prealabilă a unui ofițer și 2 agenți, pentru stabilirea existenței/inexistenței unor abateri.

De asemenea, în cadrul cercetărilor efectuate, au fost depistate alte 9 persoane la locația din Vama Veche, unde șoferul ar fi consumat substanțe interzise, care fac obiectul verificărilor.

Totodată, fac precizarea că drogurile ridicate din autoturismul acestuia sunt diferite față de cele indicate pe aparatul drugtest”, a declarat Adrian Glugă, inspector șef al Inspectoratului de Politie Judetean Constanța.

Tânărul acuzat de săvârșirea accidentului rutier a fost arestat preventiv pentru 30 de zile și cel mai probabil  va fi condamnat la închisioare cu executare, pentru că din 7 iulie a intrat în vigoare legea Anastasia, astfel că un șofer care produce un accident mortal, aflat sub influența băuturilor alcoolice sau a substanțelor psihoactive sau fără permis, merge la închisoare.

Dosarul penal al tânărului este instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Mangalia.

Related Articles

Back to top button