Actualitate

Un nou bilanț negru, pe litoral! Turiștii, neînfricați de pericolele care îi pasc în apă

Au fost din nou intervenții dramatice pe litoral, în acest weekend. Doi bărbați și-au pierdut viața, în apa mării, la Costinești și Eforie Nord, iar alții au fost salvați în ultima clipă. Scafandrii profesioniști de la ISU, o ambarcațiune a Agenției de Salvare a Vieții Omenești pe Mare, salvamari și turiști i-au căutat, până târziuîn noapte pe cei dispăruți în mare. Cu toate acestea, nici numărul mare de morți înregistrat de la începutul sezonului estival și nici amenzile usturătoare pe care le riscă nu par să îi sperie pe turiștii aflați în vacanță! Se aventurează în mare cu orice preț chiar dacă văd arborat steagul roșu. Iar polițiștii au anunțat toleranță zero față de turiștii care nu respectă legea. Vor aplica amenzi și vor patrula permanent pe plajă.

Prima alertă prin 112 a venit vineri seara, în jurul orei 19.30, din Costinești. Se înecase un turist de 43 de ani, din București. S-a intervenit imediat, însă echipajele de la ISU și Serviciul Județean de Ambulanță Constanța nu l-au mai putut salva.

”La locul solicitării s-a deplasat un echipaj SMURD B și un echipaj SAJ cu medic. A fost găsit un pacient în stop cardio respirator, s-a efectuat protocol de resuscitare dar din păcate fără un rezultat favorabil. Pacientul a fost declarat decedat”, a declarat dr. CLAUDIA TATARICI, purt de cuv SAJ Constanța 

Nu a trecut o jumătate de oră și alte două vești rele au venit, concomitent, de la Vama Veche și Eforie Nord. Doi turiști dispăruseră în valuri.

”Am fost solicitati sa intervenim prin apel unic la 112, în Vama Veche la Golful Pescarilor. La caz s-au deplasat SMURD Vama Veche și targa Mangalia. Colegii au constata că nu se mai vedea în mare iar la căutări au plecat 3 scafandrii. În același timp, la Eforie Nord, la Steaua de mare un bărbat a dispărut în valuri, la caz s-au deplasat ambarcațiunea CBRN și 7 scafandrii”, a declarat lt. ANAMARIA STOICA, purt. de cuv ISU Dobrogea 

Turistul înecat la Eforie intrase în apa cu alți trei tineri ca să salveze un alt turist ce intrase în apa cu fiica lui după plecarea salvamarilor. Printre salvatori este și Cristian, un tânăr care nu s-a gândit că-și pune viața în pericol.

”Am auzit după mal săriți că se îneacă. În apă erau un domn cu o fetiță. Am intrat eu și alți trei băieți, am scos copilul, tatal copilului a iesit singur, iar dintre noi salvatorii 4 doar trei am iesit, a ramas doar domnul care era turist. Ne-am dus din nou dupa el, am zic ca intru pe sub val si l-am vazut la doi metri si cand l-am vazut ca se duce cu capul al fund si nu l-am mai vazut”, CRISTIAN, salvator 

Până târziu în noaptea au fost căutate persoanele dispărute, fără succes. Sâmbătă și duminică, scafandrii au reluat căutările celor doi dispăruți la Eforie și Vama Veche.

”Din păcate persoana de la Eforie a fost scoasă de valuri la mal și a fost declarata decedata. În continuare este căutată persoana de la Vama Veche”, a declarat lt. ANAMARIA STOICA, purt. de cuv ISU Dobrogea 

În cazul bărbatului care s-ar fi înecat în Vama Veche, reprezentanții pompierilor spun că este vorba despre o alertă falsă, iar căutările s-au oprit. În urma tragediilor de pe litoral din ultimele zile, oamenii legii pun piciorul în prag. Polițiștii au anunțat toleranță zero față de cei care nu respectă legea. Au fost aplicate deja amenzi, iar oamenii legii vor patrula permanent pe plaje, mai ales atunci când este arborat steagul roșu.

În plus, polițiștii și jandarmii încearcă să le explice turiștilor riscurile la care se expun atunci când se aventurează în mare. Unii dintre ei au înțeles ca viata este mai importanta și rămân pe mal. Cei mai multi insa nu mai rezista și înfrunta valurile însă isi pun astfel în pericol viata. A lor și a celor care intra sa ii salveze.

Numai în ultima săptămână, 8 persoane și-au pierdut viața în valuri, în stațiunile de pe litoralul românesc.

Related Articles

Back to top button