Actualitate

De astăzi, fără apă caldă pentru abonații la sistemul centralizat din Constanța

Se oprește apa caldă la robinete! Constănțenii racordați la sistemul centralizat de termoficare nu vor avea apă caldă începând de astăzi și până pe 6 septembrie și asta deoarece se derulează lucrări de întreținere și reparații la instalații, pentru pregătirea sistemului de termoficare pentru sezonul rece. Aproximativ 130.000 de persoane beneficiază de serviciul municipal de termoficare.

În scopul pregătirii sistemului de termoficare pentru sezonul rece, se impune executarea unor lucrări de întreținere și reparații a instalațiilor de producere a energiei termice din CET Palas, obiectiv care se află începând cu 1 august în administrarea societății de termoficare, aparținând Consiliului Local Municipal. Totodată municipalitatea realizează lucrări de investiții pentru modernizarea magistralelor de transport a agentului termic, iar pentru acestea sunt necesare opriri tehnologice solicitate de constructori. În aceste condiții, apa caldă la robinete va fi oprită de astăzi și până pe 6 septembrie, în tot municipiul Constanța.

”În această perioadă se va lucra fără provizorat ceea ce va urgenta realizarea unor lucrări. Toate sunt gândite pentru a pregăti sistemul de termoficare în vederea furnizării căldurii în noul sezon rece. Pentru că se execută aceste lucrări de investiții și avem această oprire programată se vor executa și lucrări în incinta Cet Palas cât și lucrări pe rețelele care nu fac deocamdată obiectul modernizării așa cum se întâmplă la rețeaua de transport și aici vorbim de tronsoane de canal termic în special aferente rețelei de distribuție a energiei termice. Sperăm ca anul acesta să pornim mai devreme sistemul spre deosebire de anul trecut când, datorită avariilor, a trebuit să amânăm și să tot amânăm repornirea furnizării apei calde. De ce sunt încrezător că anul ăsta va fi diferit? Pentru că ne apropiem de vreo 30 de km de rețea de transport înlocuit și astfel sunt înlăturate probabilitățile de apariție a avariilor”, a declarat LIVIU POPA, director general Termoficare Constanța.

Începând cu vara anului trecut s-a dat startul proiectelor de modernizare și redimensionare a rețelei de transport a agentului termic din municipiul Constanța. Iar muncitorii lucrează într-un ritm accelerat, astfel că prima etapă a proiectului este aproape gata, iar în acest moment sunt în plină desfășurare lucrările la etapele 2 și 3, care sunt în graficul de lucru stabilit.

”La începutul acestei luni au fost finalizate și sunt în curs de recepționare lucrările cuprinse în etapa 1 a proiectul de reabilitare și modernizare a sistemului centralizat de termoficare din municipiul Constanța care au vizat 21,6 de km tronsoane de rețea termică din magistrala I și breteaua de legătură între cele două magistrale. În momentul de față se lucrează la etapa 2 care vizează înlocuirea a 12,716 km traseu de rețea termică primară, 25,432 km de conducte din magistrala II, conducte vechi/uzate cu izolația termică deteriorată + totodată, se lucrează la etapa 3 iar etapa 4 la fel ca și construcția noului CET sunt în curs de achiziție pentru proiectare și execuție lucrări”, a declarat IONELA BARBOI, inspector comunicare Primăria Constanța. 

Conductele de termoficare au fost montate în anii 70-80, iar durata lor de expoloatare a expirat de mai bine de 15 ani. Societatea de termoficare din Constanța are contract de furnizare a energiei termice cu 1.075 de asociații de proprietari, care însumează 33.135 apartamente. De asemenea, la sistemul de încălzire centralizat sunt racordate 752 de societăți comerciale, 115 instituții publice și 990 case. Aproximatriv 130.000 de persoane beneficiază de serviciul municipal de termoficare. În acest moment populația plătește 450 de lei gigacaloria, tarif stabilit de autoritățile locale pe 1 noiembrie 2022.

Related Articles

Back to top button