Educație/Cultura

Portul saşilor din Sibiu la Muzeul de Artă Populară

Portul saşilor din Sibiu, colecția privată Emilian Madoșă este expus la Muzeul de Artă Populară Constanța.

Sașii s-au așezat în județele Sibiu (cei mai numeroși), Brașov, Mureș și Bistrița, în  secolele XII – XIII, fiind originari din Renania. Au reușit să întemeieze comunități medievale puternice, cu reguli precise de conviețuire. Portul săsesc are elemente comune, dar este diferit de la o regiune la alta și a fost purtat de către bătrâni până la emigrarea masivă în Germania.

Costumele de sărbătoare au rezistat în timp, deoarece erau purtate de către tineri la ceremonia de confirmare a confesiunii evanghelice. Portul săsesc din județul Sibiu se întâlnește în satele dintre Sibiu și Mediaș.

La ceremonia de confirmare, fetele purtau următoarele piese: cămașa (”gereihte Hemd”), fusta neagră sau albastră (”Rock”), șortul (”Bestickte Schürze”), pieptarul (”Brustpelz”), cilindrul (”Borten”), pelerina (”Krausermantel”), prosopul purtat în juryl gâtului (”Mäntelchen”), centura (”Maizengürtel”), broșa (”Heftel”), panglica peste cap („Patir”), panglici pe spate (”Seidenbänder”), batic legat la centură (”Gürteltuch”). Pe șorțuri și pieptare, ornamentele florale sunt asociate cu broderii care marchează numele purtătoarei și anul confirmării.

Portul tinerilor bărbați sași se compunea din cămașă (”Trachtenhemd”), pantalon din stofă (”Spinnstofhose”), chimir (”riemenen Mannsgurt) sau (Scherpar”), cravata (”Mänerkrawatte”). Cămășile sunt decorate cu negru și galben.

Pe cămășile pentru confirmare se obișnuia să se brodeze numele proprietarului și anul confecționării.

Related Articles

Back to top button