Actualitate

Primele rezultate ale campaniei “SOS! Vesta de salvare salvează vieți”! A plouat cu amenzi și nereguli

Peste 500 de ambarcațiuni de agrement au fost verificate de Autoritatea Navală Română, conform datelor centralizate de la Căpităniile Zonale din întreaga țară, la finalul primei jumătăți a campaniei “SOS! Vesta de salvare salvează vieți”. În urma controalelor, au fost constatate 42 de contravenții privind regimul transporturilor navale, iar însumat amenzile se ridică la peste 62 de mii de lei. Dintre acestea, 24 de amenzi în valoare de 55.000 lei au fost date pe litoral.

Reprezentanții Autorității Navale Române au centralizat datele de la Căpităniile Zonale din întreaga țară, rezultate după prima jumătate a campaniei “SOS! Vesta de salvare salvează vieți”. Iar controalele au scos la iveală multe nereguli și s-a lăsat cu amenzi uriașe.

Astfel, au fost verificate peste 500 de ambarcațiuni de agrement și au fost constatate 42 de contravenții privind regimul transporturilor navale, iar însumat amenzile se ridică la 62.600 lei.

”Dintre acestea, 24 de amenzi în valoare de 55.000 lei au fost date pe litoral. Personalul ANR i-a sancționat pe posesorii de ambarcațiuni de agrement ce nu aveau la bord documentele obligatorii sau acestea erau expirate, ori nu aveau înscris numele sau numărul de identificare, așa cum prevede legea”, a declarat IRINA PUȘCAȘU, purtător de cuvânt Autoritatea Navală Română.

La nivelul Căpităniilor Zonale au fost verificați și 18 agenți economici de transport persoane, dintre care 2 au fost amendați cu 31.000 lei. Totodată, din 448 de persoane fizice controlate, 8 au acum de plătit, în total, 25.500 lei după ce s-a constatat fie că exploatau în scopuri comerciale nave ce dețineau permis provizoriu de navigație pentru probe, fie ambarcațiunile nu aveau înscrise în condițiile legii numele, numărul de identificare sau portul de înmatriculare. Din 48 de ambarcațiuni de pescuit verificate doar una a fost amendată cu 2000 lei întrucât nu avea la bord mijloace de stins incendiul corespunzătoare și nici mijloace de salvare. În această perioada au fost controlate și 32 de zone de agrement nautic, dintre care 24 de pe litoral, iar acolo unde au fost identificate nereguli au fost aplicate sancțiuni contravenționale.

Pentru a sublinia, încă o dată, importanța fundamentală a respectării tuturor normelor legale și în special a purtării vestei de salvare, conducerea Autorității Navale Române expune un incident petrecut pe 1 august, când, pe brațul Sf. Gheorghe, o ambarcaţiune cu motor a ajuns să plutească în derivă după ce pasagerul şi conducătorul au căzut în Dunăre. Cei doi ocupanţi ai ambarcaţiunii nu purtau veste de salvare şi din fericire au fost recuperaţi la timp de o altă ambarcaţiune. S-au ales cu sancțiuni de până la 1000 lei fiecare pentru nepurtarea vestei de salvare, dar o nouă imprudență de acest fel i-ar putea costa oricând viața.

Campania “SOS! Vesta de salvare salvează vieți” continuă până pe 15 septembrie, dar obligația purtării acesteia reprezintă o necesitate pe tot parcursul anului. Toți cei care sesizează nereguli în ceea ce privește purtarea vestei de salvare sunt rugați să contacteze căpitănia de port din zona în care se află.

Related Articles

Back to top button