Actualitate

Polițiștii din penitenciare, grevă în stradă! Nu i-au mai supravegheat pe deținuți

Sunt proteste în mai multe penitenciare din ţară, inclusiv la Poarta Albă! Polițiștii refuză să intre la program și și-au strigat nemulțumirile în stradă. Angajații se plâng de munca suplimentară pe care trebuie să o facă, fără a fi plătiți, de lipsa acută de personal și nu mai vor să facă pe eroii. Pe durata protestului care nu știm când se va încheia, deținuții vor fi supravegheați de personalul din birouri. Conducerea Administrației Naționale a Penitenciarelor a transmis către toate penitenciarele o deschidere spre dialog.

La Penitenciarul de la Poarta Albă, angajații sunt extrem de supărați şi revoltați de situația în care se află. Spun că s-au săturat de promisiunile pe care le-au tot auzit în ultima vreme fie de la reprezentanții Guvernului fie de la miniștrii justiției, motiv pentru care au declanșat protestul în fața unității de detenție. Polițiștii din penitenciare spun că nu vor mai intra la program deoarece au efectuat deja orele suplimentare pe luna august și nu vor mai asigura paza deținuților.

“Neaplicarea legii salarizării 153 din 2017. Oamenii sunt furați luna de luna la salariu. Oamenii și-au făcut obiectivul pe luna în curs și nu mai vor sa facă pe eroii. Vedem că după tragedia de la Crevedia, și eroii mor și atunci vrem sa fim plătiți confirm legii, nimic altceva”, a declarat GEORGE LAZĂR, lider sindical Penitenciarul Poarta Albă

Oamenii se plâng de faptul că numărul de angajați este mic și în acest sens le este pusă în pericol integritatea. Pe durata protestului care nu știm când se va încheia, singura opțiune este ca funcționarii de la birouri să se ocupe de supravegherea și paza deținuților.

”Conducerea unității a fost informată în cursul zilei de ieri despre revendicările organizațiilor sindicale iar în cursul zilei de astăzi începând cu ora 7.30 au fost luate măsuri astfel încât să se asigure drepturile minime pentru persoanele private de libertate, s-au sistat toate activitățile productive la care sunt folosiți deținuți atât la interior cât și la exteriorul penitenciarului + ați suplimentat cu oameni din birouri? Sunt situații în care da, s-au folosit colegi care puteau să desfășoare această activitate și care au pregătirea necesară”, a declarat subcomisar NICOLETA BĂRĂITARU, purtător de cuvânt Penitenciarul Poarta Albă

Conducerea Administrației Naționale a Penitenciarelor a luat act de acțiunile de protest ale organizațiilor sindicale din penitenciarele Aiud, Codlea, Deva, Miercurea Ciuc, Oradea, Constanța – Poarta Albă și Tg. Jiu, cu care se află într-un dialog permanent. Mesajul transmis conducerii acestor unități este deschiderea către dialog și comunicare în raport cu protestatarii si adoptarea unor măsuri care să asigure continuitatea activităților pe linia siguranței locului de deținere, acordarea drepturilor persoanelor private de libertate și preîntâmpinarea unor evenimente negative. Un protest similar a avut loc și în data de 31 mai, fiind vorba atunci de un prim avertisment. Dacă nu se găsește o soluție la problemele ridicate de polițiștii din penitenciare, protestele vor continua și în turele următoare, la noapte dar și mâine.

Related Articles

Back to top button