Actualitate

Rabla, o nouă sesiune de înscriere

S-a dat startul celei de-a doua sesiuni de înscriere pentru persoanele fizice, juridice și UAT-uri în cadrul Programelor Rabla Clasic și Rabla Plus. Aceasta se desfășoară până pe 30 noiembrie, iar pentru această etapă, bugetul alocat pentru Programul Rabla Clasic este de peste 222 de milioane de lei și peste 272 de milioane de lei pentru Programul Rabla Plus.

Administrația Fondului pentru Mediu organizează cea de-a doua sesiune de înscriere pentru persoane fizice, persoane juridice și UAT-uri în cadrul Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto național și a Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante și eficiente din punct de vedere energetic 2020 – 2024. Pentru această etapă, bugetul alocat Programului Rabla Clasic este de peste 222 de milioane de lei, iar pentru Programul Rabla Plus, bugetul alocat este de peste 272 de milioane de lei.

Calendarul de desfășurare a sesiunilor de înscriere în cadrul celor două programe și sumele alocate solicitanților sunt disponibile pe site-ul AFM. În ceea ce privește Programul Rabla Clasic, prima de casare este de 7 mii de lei, respectiv 10 mii de lei în cazul predării a 2 autovehicule uzate. La această primă de casare, se pot adăuga și mai multe ecobonusuri.

Instituţiile publice şi unităţile administrativ-teritoriale pot beneficia de prima de casare în valoare de 7 mii de lei la achiziţionarea unui autovehicul nou, fără a fi obligate să predea spre casare un autovehicul uzat. Dacă aleg să achiziţioneze un autovehicul nou în schimbul casării a două autovehicule uzate, vor beneficia de prima de casare de 10 mii de lei.

De asemenea, în cadrul Programului Rabla Plus, solicitantul beneficiază de ecotichet la achiziţionarea unui autovehicul nou în schimbul predării spre casare a cel puţin unui autovehicul uzat. Se pot preda spre casare maximum două autovehicule uzate. Pentru fiecare autovehicul uzat mai vechi de 15 ani şi/sau care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară casat, se adăugă un ecobonus de 1.500 lei.

Ecotichetul se acordă pentru achiziţionarea unui autovehicul electric a cărui valoare nu depăşeşte suma de 75.000 euro, cu TVA inclus. Instituţiile publice şi unităţile administrativ-teritoriale beneficiază de ecotichet în cuantum de 120.000 lei la achiziţionarea unui autovehicul nou, fără a fi obligate să predea spre casare un autovehicul uzat. Ecotichetul pentru achiziţionarea unei motociclete electrice este de 26.000 lei. De asemenea, la acesta se poate adăuga un ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru casarea unui autovehicul uzat cu o vechime de cel puţin 15 ani de la data fabricaţiei şi/sau care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară.

Valabilitatea notei de înscriere în cadrul Programului Rabla Clasic este de 120 de zile de la data emiterii. În acest timp, beneficiarii vor derula toate procedurile specifice de achiziţie a autovehiculului nou.

 

Related Articles

Back to top button