Actualitate

S-a dat startul Festivalului Borșului Lipovenesc de Jurilovca!

La ora 10.45, în Noul Port Turistic din Jurilovca s-au aprins focurile de lemne sub ceaunele în care, timp de două zile, se vor pregăti peste 50.000 de porții de borș pescăresc.

Peste 50 de membri ai comunității de pescari din comunitate vor găti borșul după rețeta tradițională a întemeietorilor localității, care s-au stabilit aici în urmă cu 200 de ani. Festivalul Borșului LIpovenesc de Jurilovca a devenit, el însuși, o tradiție, ajungând la ediția a XI-a.

„Atunci când am pornit această sărbătoare, în urmă cu 14 ani, nu ne gândeam că vom ajunge la dimensiunile actuale. Am pornit, în 2009, de la 2 ceaune de borș și două- trei sute de participanți, am întâmpinat diverse dificultăți de-a lungul anilor, dar aș putea spune că festivalul Borșului Lipovenesc a devenit astăzi sufletul comunității noastre. Pe parcursul unui an ne fixăm singuri ca termen limită ziua de începere a festivalului. Cum-necum, totul trebuie să fie gata „până la borș. Este foarte multă muncă în perioada premergătoare festivalului, este foarte muncă și în zilele festivalului, dar faptul că de la an la an avem din ce în ce mai mulți oaspeți ne face să credem că muncim cu folos”, a declarat Eugen Ion, primarul comunei Jurilovca și inițiator al Festivalului Borșului Lipovenesc de Jurilovca.

Dacă anul trecut la festival au participat, în cele două zile ale evenimentului, aproximativ 100.000 de oameni, anul acesta primarul comunei Jurilovca se așteaptă la o audiență record: „Avem foarte multe semnale de la oameni că vor veni în număr foarte mare la Festivalul Borșului Lipovenesc de Jurilovca. În primul rând este renumele festivalului, care a crescut foarte mult, dar facem și eforturi ca în fiecare an să venim cu lucruri care să atragă cât mai multă lume. Anul aceste am reușit să-l avem alături de noi pe Goran Bregovic și al său Wedding & Funeral Band și na așteptăm ca în prima zi a festivalului să avem un public foarte numeros. Ne-am pregătit ca în cele două zile să primim peste 150.000 de oaspeți. Ne ajută și faptul că acum avem la dispoziție portul nou, iar suprafața pe care se desfășoară festivalul a crescut considerabil”, a afirmat primarul comunei Jurilovca.

Organizatorii au luat în calcul un număr mare de automobile care vor ajunge în localitate, așa că au amenajat o parcare de 12 hectare, la ieșirea din Jurilovca înspre Capul Doloșman. Pentru fluidizarea traficului, cele mai multe străzi din localitate sunt blocate, iar zona portului a devenit în întregime zonă pietonală.

Related Articles

Back to top button