Nu vă riscați viața în marea agitată!
Marea și-a luat tributul și în acest weekend, pe litoral. Un bărbat de 71 de ani s-a înecat în staţiunea Olimp. Alte şase persoane, printre care şi un copil, au fost scoase din apă în ultima clipă și transportați de urgenţă la spital. Salvamarii au arborat steagul roșu, însă asta nu i-a oprit pe turiști să intre în apă și să-și pună viața în pericol, spre dezamăgirea salvatorilor, care au ajuns să se lupte la propriu pentru a-I ține departe de pericole.
A fost weekend de foc pentru salvamarii de pe litoral, care s-au luptat nu doar cu valurile ci mai ales cu inconștiența turiștilor. În sudul litoralului marea a fost agitată, cu valuri mari și curentii puternici. Așa că salvamarii au arborat steagul rosu. Nu toti turistii au inteles pericolul la care se expun dacă intra in apa, iar la scurt timp a fost nevoie de intervenția salvatorilor. Mai întai la Olimp acolo unde un bărbat a întrat în stop cardiorespirator după ce a intrat în apă, iar mai apoi la Neptun într-o operațiune contracronometru pentru salvarea unui grup de 6 persoane, printre care și un copil.
”Intrase un copil în apă, părinții nu l-au supravegheat, apa nu era adâncă dar a venit un val, apoi a intrat tatăl și apoi mai mulți turiști care au devenit victime, i-am adus la mal pe fiecare, doi au ajuns la spital”, a declarat Răzvan Vizer, salvamar.
”A fost destul de dificil din cauza valurilor mari și curenților ca să putem să-I aducem la mal și după 30 de minute am reușit să-I scoatem pe toți în viață + era arborat steagul roșu cee ace înseamnă că intratul în apă este strict interzis. Să înțeleg că nu prea vă ascultă? Nu nu ne ascultă ba chiar în timp ce noi încercam să-I salvăm pe cei 6 alții intrau pe lângă noi și ne spuneau că noi știm să ăîntotăm ne descurcăm”, a declarat Vlad Oprică, salvamar
Din păcate, în ultima vreme a devenit o obișnuință pentru turiști să ignore semnificațiile steagurilor sau sfaturile salvamarilor. Uneori se iau chiar la ceartă cu aceștia. Salvamarii trag un semnal de alarmă și spun că aceasta este cea mai grea perioada din sezon. Vremea se strică de la o oră la alta, iar marea devine foarte periculoasă.
”Noi vrem să ne facem doar datoria, turiștii să se întoarcă acasă cu bine, noi să ne întoarcem cu bvine acasă că și noi ne riscăm viața aici. Sperăm ca totul să se termine cu bine”, Gelu Vătămănescu sef salvamari Eforie
18 oameni au murit înecati de la începutul sezonului estival iar unul este disparut.